A 11 legjobb ingyenes stock-fotó oldal

Még a legsokoldalúbb fotósnak, designernek, grafikusnak (sőt, újságírónak) is szüksége lehet esetenként egy-egy olyan fotóra, ami elmeséli a történetet, ami „viszi a hátán” a layoutot, ami „pont beleillik a koncepcióba”, vagy csak szimplán inspirációként szolgál. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy bejárja a világot és minden elképzelhető (és elképzelhetetlen) helyszínről, vagy emberről tucatnyi fotót lőjön, hogy „Majdcsak jó lesz az még valamire” elven elraktározza. Ezért jó, ha van olyan hely, ahonnan letölthetjük – akár ingyen – azt a képet, kollázst, ami pont egyezik elképzelésünkkel. Íme 11 olyan oldal, ahonnan (esetleg egy regisztráció után) letölthetünk képeket! (Készült a medialoot.com cikke alapján)

1. Unsplash

Az Unsplash egy aloldala a tumblr.com-nak; 10 naponta 10 új fotó kerül fel, melyek témája a természet, a városi élet, kaja és technológia. Ingyenes, regisztráció sem szükséges a fotók letöltéséhez.

unsplash

2. Little Visuals

Emailes regisztráció nem szükséges a Little Visuals oldalhoz, de megéri. Cserébe hetente hét képből álló tömörített fájlt kapunk. A fotók zöme tájkép, absztrakt városi, ipari, illetve absztrakt természet. A képcsoportoknak néha témájuk is van, így az egész pakk azt követi.

littlevisuals

3. Pixabay

A Pixabay nagy, kereshető adatbázissal rendelkezik. Kínálatában nem csak fotókat, hanem vektorgrafikát és clipart képeket is találunk. Van fizetős tartalom az ingyenes mellett; regisztráció szükséges az eredeti, nagy felbontású képek eléréséhez. A felhasználók által közzétett fotókat értékelni is lehet, a képek többféle felbontásban is letölthetőek.

pixabay

4. Hi Res Stock

Minden hónapban 100 új képpel gyarapszik a Hi Res Stock képtára, mely következő kategóriákat öleli fel: életstílus, étel, bútor, absztrakt, technológia, emberek, helyek, utazás, divat és még sok más. A mókásan minimalista oldalra regisztrálni kell, cserébe tonnányi nagy felbontású képet tölthetünk le ingyen.

hiresstock

5. Freerange Stock

Egy ingyenes regisztráció után már neki is eshetünk a fotók letöltésének. Aki szeretne, fel is töltheti saját fotóit.

freerangestock

6. Gratisography

A Gratisography oldalról letölthető képeket mind egy ember, Ryan McGuire készíti. A szép oldalra nem kell regisztrálni, a fotókat ingyen tölthetjük le. Az adatbázis nem kereshető, de Ryan képeit amúgy is érdemes legalább egyszer végiglapozni.

gratisography

7. Pic Jumbo

A Pic Jumbo oldalon különösen jó, minőségi fotókat érhetünk el számtalan kategóriából. Van itt minden, a napkelte, naplemente, kaja, divat, tájkép, technológia és még sorolhatnám csoportokból. Nem csak a minőség, de a kompozíció is profi minden képen! Bár az oldal még csak 2013 novembere óta létezik, már most nagyon felkapott.

picjumbo

8. Death To The Stock Photo

A Death To The Stock Photo oldalt Allie Lehman és David Sherry viszi. Emailes regisztráció szükséges, ezért cserébe havonta kapunk egy csomag fotót ingyen.

dttsp

9. New Old Stock

Nagyon érdekes koncepciót követ a New Old Stock oldal: olyan régi fényképeket kínálnak, melyek publikus archívumokból származnak és nem köti őket semmiféle „kopirájt”. Legtöbbjük – mármint a képeknek – fekete-fehér, cserébe visszahozzák a „békebeli kor” hangulatát.

nos

10. Refe

A Refe oldal kitűnik a többi közül, ugyanis ide csakis mobil eszközökkel készített felvételek kerülnek fel. Zömében európai városi témakörrel találkozhatunk az oldalon; a képminőség jó.

refe

11. Jay Mantri

Az Unsplash által isnpirált oldal, melyet Jay Mantri indított el. Alapja a tumblr, s számtalan absztrakt, otthoni, és tájkép fotót tölthetünk le tőle.

jm

12. Canva.com blogja

A Canva.com főoldalnak van egy érdekes blogja, a designschool, ahol további 74 (!) olyan oldalt sorol fel a szerző, ahol ingyenes stockfotókra lelhetünk. Mindenképp ajánlom az oldal felkeresését, igazi aranybánya!

canva

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...