Mekkora gyújtótávolságú a „standard” objektív és miért?

Azt mondják (és általában a fotós berkeken belül elfogadott), hogy az a „standard”, vagy „normál” objektív, amely körülbelül 40-55 milliméteres gyújtótávolsággal (Leica kisfilmes formátumban, tehát 36 x 24 mm-es méretű filmkockán, szenzoron), azaz körülbelül 40-46°-os átlós látószöggel rendelkezik.

faces2

Kattints a nagyobb képért

Honnan ered a „normál” gyújtótávolság fogalma, és miért pont ez a gyújtótávolsági tartomány minősül annak? Nos, egyrészről a filmkocka, illetve a szenzor átlója az alap, ami felfelé lett kerekítve, így lesz a 43,27 mm-ből 50-55 mm (megint csak a FF méret a kiindulási formátum), másrészről az emberi szem látószöge is nagyon hasonló ehhez a tartományhoz, ezért érezzük „normálisnak”, kellemesnek azokat a képeket, amelyek ebben a tartományban készültek (leginkább emberi arcoknál vehetjük észre a hatást). Ez a normál tartomány az, amely nem torzítja el a témát – tehát nem nyomja össze (teleobjektívek) és nem húzza szét (nagylátószögű optikák) azt. Figyelem! Végig az állókép készítésére vonatkozó szabályokat írok! Filmezéshez a normál gyújtótávolság ennek körülbelül a duplája – de erről majd talán máskor.

faces1

Kattints a nagyobb képért

Érdekességek:

  • Tudtad, hogy mi emberek csupán 1°-os szögben látunk élesen? Míg a perifériális látómezőnk közel 180 fokos („szemünk sarkából” is látunk), addig az éleslátás 1° körülire korlátozódik. Hogy mégis úgy érezzük, hogy sokkal tágabb tartományban látunk megfelelő élességgel, az a szem rendkívül gyors mozgásának (pásztázó szemmozgás) és az agyunk gyors „képösszerakó” képességének tudható be (az emberi agy 40%-a foglalkozik a látással).
  • Az emberi szem felbontóképessége nagyjából egy (1) ívperc, azaz egy fok hatvanad része. A különösen jó látással megáldottak akár 0,5 ívperces éleslátásra is képesek, ha a fényviszonyok is kimagaslóan jók. Egy átlagos ember 1 méterről két egymástól 0,3 mm-re lévő pontot tud megkülönböztetni, azaz még különállóként látni. Ezek az értékek a fekete-fehér látásra vonatkoznak, a színfelbontásunk sokkal gyengébb, itt a maximális érték már csak 8-10 ívperc.
  • A szemünk fényérzékenysége igen nagy tartományt képes látni (dinamikatartomány): csupán 30-60 perces sötétadaptáció után akár 1-10 foton érzékelésére is képesek vagyunk! Míg a sötétadaptáció akár egy órát is igénybe vehet, úgy ha sötétből a világosba megyünk, akár már pár másodperc után is tökéletes a látásunk. (Forrás: oktel.hu, photofocus.com)
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...