Öt ok, hogy miért nem lesz 4K videó az Olympus E-M1-ben

Napok, sőt, lassan már hetek óta megy a találgatás afelől, hogy vajon a korábban beharangozott „hatalmas” firmware frissítés meghozza-e a 4K felbontású mozgóképek felvételének lehetőségét az Olympus OM-D E-M1 számára. Nos, a kérdésben talán az egyik leghozzáértőbb blog, az eoshd.com szerzője nyilatkozott egy poszt formájában. Íme, az ő öt pontja, hogy miért NEM lesz 4K videó az E-M1-ben:

e-m1_12

  1. A szenzor egy mozgó tömbön helyezkedik el (a képstabilizátor ennél a fényképezőgépnél a képérzékelőt mozgatja, ezért az nem fixen rögzített, hanem egy mozgó egységre van felszerelve), tehát a váz nem láthatja el a hőelvezető hűtő szerepkörét. A Panasonic DMC-GH3 és DMC-GH4 esetében a teljes váz hűtőbordaként viselkedik, a szenzor hátoldala így a teljes váznak átadhatja a hőt. A 4K-s felbontás kapcsán több hő termelődne, tehát annak elvezetését mindenképp meg kellene oldania a mérnököknek.
  2. A 43rumors.com korábban kapott információi légből kapottnak tűnnek (az S-LOG és a „Motion Film”), maga a 43rumors.com szerkesztője is alacsony besorolást adott a pletykának.
  3. A pletykák 240 kép/mp-es mozgókép sebességet is említenek. A hardver azonban ilyen felvételi gyorsaságra 720p-ben sem képes. Bár régebben többen feltételezték, hogy az E-M1 és a GH4 érzékelője ugyanaz, a 240 fps-re akkor sem képes a hardver, ugyanis ez az érték nem szerepel a Panasonic hivatalos műszaki leírásában.
  4. A 4K egy olyan szolgáltatás, ami eladja a terméket. Miért adná hát oda ingyen, egy szoftverfrissítés által a gyártó, ha ez a funkció majd például az E-M2 eladhatóságát nagymértékben növelné? Bármennyire is kegyetlenül hangzik, az Olympus is profitorientált, és nem pedig jótékonysági intézmény.
  5. A 4K felvételi lehetőség alapfeltétele a megfelelő hardver megléte. Az Olympus E-M1 nem képes erre a felbontásra. Ha képes lenne rá, már a kezdetek óta benne lenne az OM-D zászlóshajójában, mint a videó funkció egy paramétere. A 4K hardveres enkóder pénzbe kerül; az Olympus pedig eleve nem tette bele ezt a fényképezőgépébe – minek is verte volna fel (tovább) a gép árát, ha a videofelvétel nem szerepelt a prioritási listán?
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...