Körkörös time lapse felvétel egy fa koronájában

Alexy Joffre Frangieh, aki a Nikon libanoni nagykövete, egy érdekes feladatot kellett, hogy megoldjon tükörreflexes fényképezőgépével: egy fa koronájában kellett felvenni egy körkörös time lapse videót. A feladat mintha nem lett volna már önmagában is elég nagy falat, az időjárás sem volt túl kegyes a felszereléshez, hiszen folyamatosan esett az eső.

tl1

A célra felhasznált fényképezőgép egy Nikon D3x volt, amelyre egy Sigma 8 milliméteres halszem objektív lett felcsavarva. Mivel a fényképezőgépet tartó fejet nem lehetett közvetlenül a fa koronájába illeszteni, ezért egy a fa mellé állított igen stabil állványról (Manfrotto 028b) kellett belógatni azt a kiszemelt helyre. A háromlábra a nagy teherbírású és precíz mozgást lehetővé tévő Manfrotto 400-as fej került, ami a Manfrotto 131DD kart tartotta. Ennek a karnak az egyik végén ellensúlyok tartották a másik végére erősített Syrp Genie mozgásvezérlőt és a fényképezőgépet.

tl2 tl3

A teljes rendszer egyre nehezebb és nehezebb lett, s a legapróbb változtatásra újra kellett szintezni és kiegyensúlyozni az erőkart. A talaj egyre nedvesebb és ingoványosabb lett a munkálatok során, aminek eredményeként a tripod lábai kiszámíthatatlan módon elkezdtek süppedni a földbe. Ezt a problémát a fotós úgy oldotta meg, hogy az állvány középszárára is plusz súlyokat rakott, melyek egyenletesen húzták lefelé a teljes szettet egészen addig, míg az már meg sem moccant.

tl4

Mivel a Nikon D3x még nem rendelkezik beépített time lapse felvételi móddal, ezért Frangieh a japánok saját időzítős távkioldóját, a Nikon MC-36-ot vetette be. A WT-4 WiFi modulnak hála pedig egy notebookkal távvezérelhetővé vált az egész felvételi művelet. Míg a mozgásvezérlő folyamatosan forgatta a kamerát, addig az MC-36 végezte az intervallumos kioldást. A felállított szettről készített videó alatt maga a cirkuláris time lapse felvétel is megtekinthető. (Forrás: nikonrumors.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...