Photokina 2014: összecsukható apró telefotó zoomobjektívet mutatott be a Panasonic

Bevallom, az új fényképezőgépek mellett (főleg a DMC-LX100 mellett, ugye) kissé megfeledkeztem arról, hogy a Panasonic két új lencserendszert is bemutatott a Kölni vásáron. Az egyik a 14 mm F2.5 második kiadása, amely tulajdonképpen csak a külsejében tér el a régi változattól. A másik a sokkal érdekesebb, valóban apró méretű Lumix G Vario 35-100 mm F4-5.6 Asph. Mega O.I.S., amely nagyszerűen illik a kisebb méretű m4/3-os rendszerhez tartozó vázakhoz, mint például a most bemutatott DMC-GM5-höz is.

H-FS35100_k_slant

A gyártó ezzel a termékkel egy költséghatékonyabb változatát adja kezünkbe a méltán híres Lumix G X Vario 35-100 mm F2.8 Power O.I.S.-nek, amely inkább a nagy, vaskos vázakkal van egyensúlyban. Az ekvivalens 70-200 milliméteres tartományt igen sokan használják, hiszen portrézni, vagy akár már természetfotózáshoz is használható. Az összesen 12 lencsetagot 9 csoportba rendezték a mérnökök úgy, hogy az objektív „összecsukható” lehessen, azaz rendkívül kis helyen is elférjen.

Tervezése során hangsúlyt kapott a magas kontraszt és a jó feloldóképesség. A színi hibákat 2 db ED lencsetag segítségével eliminálja az objektív, de helyt kapott egy aszférikus elem is. A beépített képstabilizátorral a bemozdulásokat lehet elkerülni; a Lumix G Vario 35-100 mm F4-5.6 Asph. Mega O.I.S. belső élességállítású, így akár polárszűrőt is felcsavarhatunk a frontlencse elé, hiszen az nem forog élességállítás közben. Apropó élességállítás: a lencserendszert egy halkan és gyorsan működő motor mozgatja, amely nem csak állóképekhez, hanem videofelvételekhez is nagyszerűen alkalmazkodik.

Az írisz hét darab lekerekített lamellából áll, a háttérelmosás ezeknek köszönhetően kellemes. A Lumix G Vario 35-100 mm F4-5.6 Asph. Mega O.I.S. fém bajonettel rendelkezik, lencséit a belső becsillanások és a szellemképek elkerülése végett többszörös bevonattal látták el. Feketében vagy ezüstben lesz kapható – ára és boltokba kerülésének dátuma egyelőre ismeretlen.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...