Hét fotós téma, amit bárcsak tanítanának az iskolában

Tapasztalat árán jön a tudás – milyen igaz ez a mondás! Hiába koptatjuk évekig az iskola padját, ha kint, a nagybetűs életben újra kell értelmeznünk szinte mindent, amiről korábban tankönyvekben olvastunk. Nem ritkán, sőt, a legtöbb esetben ugyanis teljesen más hozzáértésre lesz szükségünk, ha valamiről nem csak elmélkedni szeretnénk. Nincs ez másképp a fényképészetben sem, mert hiába ismerjük a helyes expozíció összetevőit, ha azokat nem tudjuk egy-egy konkrét témánál alkalmazni. Ebben a posztban hét fotóstól kérdezték meg a szerzők, hogy mit adnának útravalóként egy frissen végzett fényképésznek, illetve mai fejjel mit csinálnának ők maguk másként, ha visszatekerhetnék az idő kerekét. Íme!

Ami Vitale

„Bárcsak többet tanított volna az iskola a szerződésekről, a szerzői jogokról és a dolgok üzleti oldaláról. Mert hiába van tehetséged, hiába dolgozol keményen nap mint nap, ezek csak az érme egyik oldalát jelentik. Ha megélhetési fotós akarsz lenni, akkor a dolgok üzleti oldalához is értened kell.

Egy másik fontos dolog az, hogy dolgozzunk egy saját, személyes projekten. Ez valami olyasmi, amit kizárólag saját magunknak csinálunk. Ne gondolj arra eközben, hogy egy szerkesztő, vagy a közönség kedvelné-e vagy sem. Ha szívvel-lélekkel a téma mögött állsz, akkor nem szabsz gátat a kreativitásnak és az ihletnek sem. Ráadásul ezzel a tevékenykedéseddel bevonzod majd azokat az ügyfeleket, akikkel a jövőben dolgozni szeretnél.”

Ryan Pfluger

„Miután ledoktoráltam, azt hittem, már tudom, hogy mennyi „üzleti munka” vár rám a fotózás mellett – legyen szó a szerkesztői tevékenységem, vagy a saját munkám során felmerülő munkálatokról. Ennek ellenére mentálisan egyáltalán nem voltam felkészülve arra az eszement iramra, ami azzal jár, hogy fotós vagyok. Küldd szét saját reklámanyagodat, tartsd rendben a számlákat és csekkeket, ápold a kapcsolataidat stb. – ez mind iszonyat sok időt vesz el az életedből.

Azt hiszem, a siker kulcsa az, hogy ne veszítsd el önmagad a proaktivitás oltárán. Maradj mindig önmagad mint művész és mint ember – minden más sokkal könnyebbé válik (legalábbis amennyire csak lehet), és ezáltal mentálisan is a megfelelő szinten maradhatsz ahhoz, hogy azt a munkát végezhesd, amit szeretnél. Lényegében ez a legfontosabb dolog, hogy újra és újra kihívások elé állítsd magad és soha ne légy önelégült. Mindegy, mennyire vagy sikeres, semmi sem „jár neked”, a tapasztalatszerzés és a tanulás fázisa sosem ér véget. Kell, hogy folyamatosan észben tartsd, mennyire szerencsés is vagy, hogy azzal foglalkozhatsz, amit szeretsz csinálni – maradj alázatos, érezd jól magad […]. Amint „munkává” válnak a dolgok, valamit elrontottál.”

Corey Rich

„Fontos, hogy új felszereléssel kísérletezgessünk, azonban az is fontos, hogy ne ejtsük magunkat csapdába az új cuccokkal. Egyszer egy egész megbízást a rossz vakubeállításokkal fotóztam végig, mert egy új fényképezőgépet használtam, és egyszerűen lusta voltam elolvasni a használati utasítást. A tanácsom: a fontos megbízásoknál ragaszkodj a már kipróbált, bevált és működő felszerelésedhez – a saját szabadidődben pedig ismerd meg az új játékszereidet, mielőtt élesben, a mélyvízbe mennél velük!”

Winnie Au

„Számomra a siker titka ahhoz, hogy valaki sikeres fotós legyen, az önbizalom és a tisztánlátási képesség. Nem kell mindent tudnod, mindenhez értened, bár kétségtelenül segít vezetői szempontból, ha a fényképészeted és üzleted minden részletét érted, így ugyanis jobban el tudod mondani az embereknek, mit szeretnél.

Értsd meg erős és gyenge oldalaidat, fókuszálj az erősségeidre és kérj segítséget másoktól ahhoz, amiben nem remekelsz. Ne maradj örökre asszisztens, és sokat fotózz. Ugyanis minél többet fotózol, annál jobban megtudod, mi az, amit szeretsz, amit nem szeretsz és mi az, ami segít vagy épp ellenkezőleg, hátráltat a munkafolyamatodban. S nem utolsó sorban ezáltal saját stílusodat is könnyebben bontakoztathatod ki. Ha visszamehetnék a múltba, korábban lépnék ki az asszisztensi munkakörömből.”

Robert Seale

„Annak, aki mostanság akar beszállni a fotózásba, annak ki kell szélesítenie a látókörét, nem elég csak fotózást tanulni. Szerintem értened kell a fényképészeten kívül a videózáshoz, a szerkesztéshez, a fényformáláshoz, a hanghoz, a webdesignhoz, a grafikai munkákhoz, a reklámozáshoz, a PR-hoz, és bizonyára nem rossz ötlet az sem, ha elvégzel valamilyen üzleti tanfolyamot. Ezen felül úgy gondolom, hogy folyamatosan meg kell újulnunk, ha sikeresek szeretnénk maradni.”

Elizabeth Weinberg

„A legfontosabb, hogy mindig új munkát végezzünk, még akkor is, amikor a gödör mélyén érezzük magunkat. Az internet számodra korlátlan méretű kiállítóteret nyújt – minél többen látják munkáidat, annál jobb. Kezdj el új projekteket, ajándékozz el nyomatokat a fotóidból, maradj aktív a közösségi hálón, menj el kiállításokra (és légy kedves!) – el se hinnéd, hogy milyen fura helyekről és helyszínekről jöhetnek új megbízások! A lényeg, hogy maradj szem előtt, a neved pedig a fülekben.”

Scott Strazzante

„Amit nagyon szerettem volna annak idején megtanulni, hogy a legjobb történetek mindig azok, amelyek orrunk előtt hevernek. A történetek a saját közösségedben. A történetek, melyeket a fotós heteken, hónapokon vagy akár éveken át is fotózhat.” (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...