Tippek és trükkök, tanácsok a Halloweeni fotózáshoz

Igaz, Magyarországon, de Európa szerte sem annyira „divat” a Halloweeni ramazúri, mint Amerikában, de azért egyre több helyen látni itthon is faragott, világító tököket október 31-én este. A faragott, vésett szépségek a Budapesti Töklámpás Fesztiválon (amiről sajnos lemaradtam), vagy a ma 18.00-21.00 óra közötti Halloween Fesztiválon (Bp., V. ker. Vörösmarty tér) is megtekinthetőek.

_DSC3249

A gyerkőcök örömére jómagam is már évek óta készítek rémisztő töklámpásokat. Ilyenkor odagyűlik az asztal köré a család és mindenki végzi a ráosztott feladatokat, hogy a nagy farigcsálás végén együtt örüljünk lekapcsolt lámpáknál a sejtelmesen világító, villódzó szemű tökrémeknek. Nálunk a tökfaragásnak semmi köze nincs a valláshoz, pusztán az öröm kedvéért csináljuk. De nem csak a farigcsálás, hanem az elkészült tökszörnyek fotózása is jó muri. Ezért ebben a posztban összegyűjtöttem egy pár tanácsot, hogyan lehet a legtöbbet kihozni „rémségeinkből”.

_DSC9610

  • Először is – még mielőtt lenyomnánk a kioldót – találjuk meg a téma érdekességét. Mi az, ami különösen vonzza a tekintetünket, ha ránézünk arra, amit le szeretnénk fényképezni? Minden jó fotóban van valami, ami magára vonzza, magához köti a figyelmet.
  • Kompozíciónkat feldobhatjuk, ha a téma lényegét, a fontos, érdekes részletet a harmadolás szabálya szerint komponálva fényképezzük le.
  • Töltsük ki a képet! Drámai hatást érhetünk el azzal, ha a témánk teljesen, vagy majdnem teljesen kitölti a képet. Ami érdekes, azt mutassuk is meg közelről, ne egy távoli, alig látható pöttyként ábrázoljuk!
  • Személyeknek adjunk teret: ha embereket fényképezünk (például kifestett, maszkírozott arcokat), adjunk némi teret arra az oldalra, amerre néznek. Ezzel még jobban kiemelhetjük az arcokat.
  • Keress friss, nem „agyonhasznált” kompozíciókat. Ne mindig ugyanabból az irányból, ne mindig ugyanazokat a témákat fotózzuk. Nem csak tökök léteznek Halloweenkor!
  • Ügyelj a részletekre, és mutasd meg őket! Lépj hátra, nézelődj, keresd meg a részleteket: egy érdekes dekoráció, tököt faragó öregember, jelmezbe öltöző gyerekek, színes cukorkák, vámpírfogak – a téma előtted hever!
  • Csoportképeket is készíthetünk a beöltözött kis zsiványokról! Akár óvodai, akár iskolai baráti társaságokat is lekaphatunk, így örök emléket adva a gyerekeinknek.
  • A Halloween partikon őszinte érzelmeket is lencsevégre kaphatunk. Öröm, „rémület”, boldogság – ezek mind megtalálhatóak a kisgyerekek arcán, akik jelmezbe öltözve bohóckodnak együtt – ne maradjunk le ezekről az érdekes pillanatokról sem.
  • A kísértetek, rémek, szörnyek estjén – ugye – sötétben is fényképezünk. Ha lehet, kerüljük a vaku használatát, inkább növeljük fényképezőgépünk érzékenységét, nyissuk nagyobbra a rekeszt, vagy ha statikus témát fényképezünk (például egy érdekes töklámpást), akkor használjunk állványt.
  • Bár érdemes a vakut kikapcsolva hagyni, akadnak pillanatok, amikor mégis bevethető. Egy-egy téma hangulatát akár ki is emelhetjük, ha színes fóliát teszünk a villanócső elé (piros, narancssárga, de lehet akár zöld vagy kék is); szörnyeknek öltözött, jelmezes gyerekek táncát hosszú záridővel és vakuvillantással „szellemek táncává” varázsolhatjuk. Erősen visszavett villanó teljesítménnyel arcokat lehet kiemelni a sötétből – az a lényeg, hogy kísérletezzünk! (Forrás: digital-photography-school.com)

_DSC9612

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_1103

Ahogyan a fenti fotókról már sejthető, én például azt szeretem, ha a töklámpások világító arckifejezése látszik, tehát rövidebb záridőt használok, hogy a fényt emeljem ki, de maga a tök körvonalai, a részletei ne látszódjanak. Ha azonban ezeket is ki szeretnénk emelni, vagy meg szeretnénk mutatni a tök közvetlen környezetét is, akkor vagy hosszabb záridőt és/vagy tágabb rekeszt használunk, vagy lövünk egy rövid és egy hosszú záridős képet, amiket majd az utómunkálat során rétegezünk. Így elkerülhető az, hogy a világító részek kiégjenek, a sötét területek pedig bebukjanak. Amint fentebb is írtam, érdemes kísérletezni, hogy kinek mi válik be a legjobban.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...