Sekonic Spectromaster C-700/C-700R – a világ első hordozható spektrométerei fotósoknak

Kifejezetten fotósok, videósok igényeire kihegyezve készült a Sekonic Spectromaster C-700 és C-700R hordozható spektrométer, amelyekkel különösen nagy pontossággal mérhetjük meg a fény adottságait. A Sekonic C-700 készülékek segítségével tetszőleges fényforrás mérhető, mint például a LED, a HMI (Hydrargyrum Medium-Arc Iodide , azaz fémhalogén fényforrás), a fluoreszcens stb. fény. Az „R” utótaggal rendelkező C-700R-rel ráadásul a vezeték nélküli vakukat is kimérhetjük (a PocketWizard rendszerrel kompatibilis). Lineáris CMOS képérzékelőjével akár 1 nanométeres lépésekben haladva deríthetjük fel a fényforrásban megbúvó tüskéket – ezzel a tulajdonságával főleg a LED és a fluoreszcens lámpák fényének vizsgálatakor hajthatunk végre kimagaslóan pontos méréseket. A Sekonic Spectromaster C-700/C-700R 1600 és 40 000 Kelvin közti tartományban lát.

sekonic_main

A Sekonic Spectromaster C-700/C-700R kialakítása nagyon hasonlít a mai okostelefonokéra, az eszköz kezelőfelülete csupán négy gombból és a hatalmas, 4,3”-os rezisztív érintőképernyőből áll. A teljes műszer két részre van osztva: az elforgatható (balra 90°-ban, jobbra 180°-ban) szenzorfejből és a testből, amely a már említett nyomógombokat is tartalmazza. Az előlapon egyetlen egy gomb van, ezzel tudjuk a gép főmenüjét előhívni. Bal oldalon a bekapcsoló és a memória, jobb oldalon pedig a mérés gombok látszanak. A géptest alján egy PC szinkron és egy USB aljzat található. Ez utóbbit használva a Sekonic Spectromaster C-700/C-700R összekapcsolható számítógépünkkel. A gyártó egy kis kezelőszoftvert mellékel a készülékhez, amellyel az alapvető funkciókat kényelmesebben, a számítógépünkről is vezérelhetjük (memória bankok tartalma, beállítások, termék információi, termékfrissítés).

sekonic_details

A Sekonic Spectromaster C-700R-rel fényt mérhetünk, megnézhetjük, hogy a használt fényforrásunk milyen színvisszaadási indexszel rendelkezik (CRI), kideríthetjük az adott lámpa színhőmérsékletét, sőt, tanácsokat is kaphatunk a géptől, milyen szűrőt érdemes tenni a fényképezőgép optikája, illetve a témát megvilágító lámpa elé, hogy a kívánt értéket elérhessük. Az „R” utótagos változata a Sekonic Spectromaster C-700-nak csupán abban különbözik a „simától”, hogy vezeték nélküli vakurendszerek kioldására is képes, így azokat a vakukat is tesztelhetjük vele (30 méteres hatósugár).

sekonic_inhand

A Sekonic Spectromaster C-700/C-700R két darab AA méretű ceruzaelemmel/akkuval működik, így bárhol, bármikor pótolhatjuk a lemerült áramforrásokat, nincs szükségünk egyedi gyártású, drága akkumulátorokra, nem kell attól félni, hogy mi történik, ha épp otthon felejtettük az akkutöltőt.

sekonic_menu2

A Sekonic Spectromaster C-700/C-700R kezelése szinte magától érthető, persze, azért az első bekapcsolás előtt érdemes egyszer átfutni a használati utasítást. Minden bekapcsoláskor a készülék automatikusan elvégzi a sötét kalibrációt, amihez előzőleg a szenzor forgókapcsolóját teljesen lefelé kell forgatni, máskülönben bootoláskor hibaüzenetet kapunk. Az elindulás és a kalibráció körülbelül 20 másodpercet vesz igénybe, aki tehát szeret gyorsan dolgozni, az készüljön fel erre a kis kényszerpihenőre.

sekonic_menu1

sekonic_menu1 sekonic_menu3

sekonic_menu4

sekonic_menu5

Fontosabb műszaki adatok:

  • Milyen fényforrások mérhetőek: LED, HMI, fluoreszcens, izzó, természetes fény, vaku
  • Mérési tartomány: 380-780 nm 1 nm-es lépésekben
  • Színhőmérséklet tartomány: 1600-40 000 K
  • Világossági tartomány: 1-200 000 lux, illetve 20- 20 480 lux/mp vakunál
  • Fejegység: CMOS szenzoros fej, amely összesen 270°-ban forgatható
  • Kezelőfelület: 4,3”-os rezisztív érintőképernyő és nyomógombok
  • Adatkijelzési formák: spektrum grafikon, CRI, szöveg, fehéregyensúly kompenzáció, több fényforrás összehasonlítása, szűrők
  • Memória: 99 bejegyzés menthető
  • Extrák: a világ első egyedülálló spektrométere, amely méri a vakufényt vezeték nélküli kioldással csatlakoztatott PocketWizard vevőegységgel (csak a C-700R)
  • Mérete: 183 x 73 x 27 mm
  • Tömege: 238 gramm
  • Csatlakozók: USB és PC szinkron
  • Ára: 388 900 Ft / 440 800 Ft

A Sekonic Spectromaster C-700/C-700R eszközzel mért adatokat különféle kijelzési módokban tekinthetjük meg, ehhez csupán mérjünk egyet, majd nyomjuk meg az előlap alján található gombot. Az előbukkanó képen válasszuk ki a megfelelő módot, ami lehet spektrum grafikon, CRI, szöveg, fehéregyensúly kompenzáció, több fényforrás összehasonlítása, illetve szűrők.

A Spectromaster C-700R használata és szolgáltatásainak teljes kiaknázása komoly szaktudást igényel, de már a kezdő fotós is sokat tanulhat a készülékkel a fényforrásokról, ha kicsit utána olvas a szakkifejezéseknek és megérti azok jelentését. Nem olcsó, de átfogó mérőeszköz a Sekonic Spectromaster C-700/C-700R, ezért mindenképp jár neki az ajánlott biléta. A Sekonic Spectromaster C-700R megvásárolható a Tripont fotós szaküzletben.

ajanlom

Sekonic Spectromaster C-700R

Mi az a spektrométer?

  • A spektroszkóp láthatóvá teszi a fényspektrumot, a spektrográf lerajzolja azt, a spektrométer pedig intenzitást mér a spektrum adott részén, és számszerűsíti azt.

Miért van rá szükség, miért nem elég a fénymérő, a színhőmérséklet-mérő?

  • A fénymérővel a fénymennyiséget mérjük, a színhőmérséklet-mérővel pedig a fehéregyensúlyt. Azért van szükség spektrométerre, mert az egyre újabb, fotózáshoz is használható fényforrások, mint például a LED, a HMI (Hydrargyrum Medium-Arc Iodide , azaz fémhalogén fényforrás), vagy a fluoreszcens lámpák fényét a hagyományos színhőmérséklet-mérők „nem látják pontosan”. Míg ezek az eszközök a fény hullámhosszát 10 nanométerenkénti lépésekben képesek értelmezni, addig a spektrométerek akár 1 nm-es sávok befogására is képesek.

CRI mérés (Color Rendering Index)

  • A színvisszaadási index, röviden „CRI” (Color Rendering Index) vagy „Ra”, a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni. Minél magasabb a CRI értéke egy lámpának (fényforrásnak), annál pontosabb, valóságosabb a színvisszaadás. Az izzólámpák, többsávos fénycsövek általában nagyon jó/kiváló színlátást tesznek lehetővé, ezek CRI értéke 90 fölötti. A fémhalogén lámpák 80-90 közti értékűek, a jobb fénycsövek 70-90 köztiek, a higanylámpák 40-60 CRI értékűek, míg például a nagynyomású nátriumlámpák csupán 40 alatti értéket képesek felmutatni. (Forrás: wikipedia.org)

CCT (Correlated Color Temperature, avagy korrelált színhőmérséklet)

  • Egy fehér fényforrás színét egyszerűsítve is le lehet írni a korrelált színhőmérséklet (CCT) segítségével. Minél magasabb a CCT, annál kékesebbnek tűnik a fény. A napfény például 5600 K-n sokkal kékesebbnek tűnik, mint az izzó fénye 3200 K-n. A Kelvin-skála leredukálja a fényforrás színét egyetlen egy dimenzióra, ezért fordulhat elő, hogy két egyébként ugyanolyan CCT értékkel rendelkező fényforrás egymáshoz képest zöldesebb/vörösebb. Például a fluoreszcens lámpák sokkal zöldebb színárnyalatúak, mint másféle fényforrások.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...