Egyszerű, letisztult kamerákkal tarolna egy új gyártóaspiráns

Többek között full frame szenzoros vázzal lopná be magát a vásárlók szívébe a Konost, aki nem egy, hanem kapásból négyféle fotómasinával szeretné elárasztani a piacot. Mindegyik készülék az egyszerűség, a letisztult kezelőfelület és formaterv nevében születik: csupán egyetlen egy tárcsa lesz elhelyezve a váztest tetején, amivel a záridőt tudjuk beállítani. A rekeszértéket és az élességet az objektív tubusán, a már eddig is megszokott módon tudjuk állítgatni. A kioldó mellett egy vakusaru kapna még helyet a gépeken, melyek digitális távmérős jellegűek lesznek.

konost1

Szó sincs arról, hogy a fejlesztők a Leica gépeit másolnák. A Konost masinák a távmérőben használt tükrök és prizmák helyett egy másodlagos képérzékelőt bírnának munkára, ami a megfelelő képfeldolgozó algoritmusok segítségével a megfelelő élességi képet jelenítené meg a keresőben. Így, a költséghatékonyság tükrében, a Konost fényképezőgépek teljes mértékben digitálisak lehetnek, azaz semmiféle karbantartást, jusztírozást nem igényelnek.

konost2

„A 20 megapixeles, teljes képmezős szenzorral szerelt Konost FF bármelyik mai digitális fényképezőgéppel felveszi a versenyt képminőségben. Fotómasináink az egyszerűség jegyében születnek, kezelésüket egy 800 lóerős, manuális Ferrarihoz lehetne hasonlítani.” – nyilatkozták a fejlesztők.

konost3

Első körben négy készülékkel szállna ringbe a gyártó: a Konost Development Kittel (fejlesztőknek szánt változat), a Konost FF full frame lapkás masinával, a Konost AP-vel (APS-C szenzor), és a Konost Juniorral, melyben egy 1” képérzékelő kapna szerepet. A négy felsorolt változat közül kettő, a Konost Development Kit és a Konost Junior már idén megjelenhet, míg a két másikat 2016 elején szeretné piacra dobni a fejlesztő cég. A készülékek részletes paraméterlistája alábbiak szerint alakul:

Konost Development Kit Konost FF Konost AP Konost Junior
Felépítés csak váz csak váz csak váz váz fixen szerelt optikával
Mikorra várható 2015 közepe 2016 eleje 2016 eleje 2015 vége
Szenzor 20 MP-es 36 x 24 mm méretű lapka (5120 x 3840 pixel) 20 MP-es 36 x 24 mm méretű lapka (5120 x 3840 pixel) 12 MP-es 24 x 16 mm méretű lapka (4096 x 3072 pixel) 10,8 MP-es 13,5 x 9,2 mm méretű lapka (4008 x 2724 pixel)
Adattároló SD/SDHC/SDXC kártya SD/SDHC/SDXC kártya SD/SDHC/SDXC kártya SD/SDHC/SDXC kártya
Fájlformátum RAW RAW, RAW+JPEG, JPEG RAW, RAW+JPEG, JPEG JPEG
Váz anyaga alumínium alumíniumötvözet alumíniumötvözet műanyag
Bajonett M bajonett (F bajonett + adapter) távmérős M bajonett távmérős M bajonett nincs, fix 35 mm F2 (ekv.) optikával
Érzékenység beállítás kérdése ISO 100-6400 ISO 100-6400 automatikus
Expozíció vezérlés beállítás kérdése szpot átlagolás szpot átlagolás szpot átlagolás
Expozíciós mód beállítás kérdése rekeszprioritásos, manuális rekeszprioritásos, manuális rekeszprioritásos, manuális
Záridő beállítás kérdése 1/4000-1 mp 1/4000-1 mp 1/4000-1 mp
Élességállítás élőképes MF igazi távmérős MF, élőképes MF igazi távmérős MF, élőképes MF igazi távmérős MF, élőképes MF
Fehéregyensúly beállítás kérdése automatikus, előre definiált értékek automatikus, előre definiált értékek automatikus, előre definiált értékek
Vakusaru nincs van van van
Kereső nincs optikai kereső elektronikusan kivetített adatokkal optikai kereső elektronikusan kivetített adatokkal optikai kereső elektronikusan kivetített adatokkal

 

A hír azonban egyelőre csak feltételes módban szól, hiszen a gyártó befektetőket keres magasztos céljainak megvalósítása érdekében. Honlapjukon ezeket a sorokat írják magukról:

konost4

„A Konost egyszerűt, letisztultat jelent. Nem, ez egy nem létező szó, mi hoztuk létre.

Egy mérnökökből és dizájnerekből álló fiatal startup csapat vagyunk, tagjainknak a fotográfia a szenvedélye. Célunk, hogy olyan kompakt, tükör nélküli fényképezőgépeket tervezzünk, melyeket egyszerű használni, melyek letisztultak, és a fotográfia alapját, a fényképezést állítják középpontba.

A Konost FF valódi, teljesen digitális távmérős gépünk még fejlesztés alatt áll. Optikai keresője van, amelybe elektronikus úton vetülnek a keretvonalak és a távmérő élességi képe. Csupán négy, a fotózás alapvető értéke állítható a készüléken: a rekeszérték, a záridő, az érzékenység és az élesség – látható hát, hogy ez egy egyszerű és minimalista gép, amiről lefaragtuk az összes fölösleges sallangot. A Konost FF vázra M bajonettes távmérős objektívek csavarhatóak, de a másféle optikákkal való kompatibilitás is tervbe van véve.

A Konost FF mellett a Konost AP és a Konost Junior fejlesztésén is dolgozunk, melyek követik a full frame társuk által felállított alapelveket, azonban kisebb szenzorral rendelkeznek és más anyagokból épülnek.

A teljes képmezős Konost FF prototípusát nemrég fejeztük be, már csak a szenzor finomhangolása és tesztelése van hátra; az érdeklődők részére fejlesztői szettként lesz elérhető a készülék. Úgy véljük, a digitális fotográfia jövőjét az elérhető árú, nagy szenzorral szerelt kompakt fényképezőgépek jelentik – igen, többé senkinek sem lesz szüksége azokra a nagy, nehéz tükörreflexes masinákra.

Weboldalunk javarésze még fejlesztés alatt áll, ezért köszönjük türelmét. Ha kérdése lenne, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy egyszerűen csak köszönjön ránk!”

konost5

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...