A Nikon D5500 tesztje

V. Mozgóképfelvétel és értékelés

A Nikon D5500 legfeljebb 1920 x 1080 pixel felbontású mozgóképeket tud felvenni, ezek képfrissítési frekvenciája 24, 25, 30, 50 vagy 60 fps lehet. Kisebb felbontásban 1280 x 720 (50, 60 kép/mp), illetve 640 x 424 (25, 30 fps) választható. A felbontáson kívül választhatunk normál és finom minőségi szintek közül – a finom a maga 24 Mbps-os adatfolyamával kereken a duplája a normálénak. Érdekes korlátozás, hogy finom minőséggel, Full HD felbontással csupán tíz perces lehet egy-egy folyamatos felvétel. Normál tömörítés mellett ez az időtartam 20 percre módosul, ami még mindig elmarad 9 perc 59 másodperccel a szokásostól. A videofelvételnek nincsen külön dedikált módja, a masina olyan expozíciós módban kezdi a felvételt, ahol bekapcsoljuk az élőképet és lenyomjuk a felvétel gombot. Az „Info” gomb többszöri megnyomásával előcsalogatható a filmfelvételre vonatkozó információs képernyő.

Cikkem első pontjában láthattuk, hogy a D5500 rendelkezik külső mikrofon bemenettel, így akinek nem felel meg a beépített sztereó hangrögzítő minősége (vagy jelszintje), az használhat opcionálisan megvásárolható egységeket is, mint amilyen pl. a Nikon ME-1. Videózás közben a viszonylag lassú kontrasztérzékeléses autofókuszt használhatjuk, de a gyakorlottabbaknak érdemes inkább a kézi élességállítást választaniuk. Érdekesség, hogy a fotómasina videózás közben, a választott expozíciós módtól függetlenül, automatikusan állítja az érzékenységet; a videós csupán az ISO maximumot határozhatja meg. A mozgóképekből állóképet menthetünk, melynek – értelemszerűen – legfeljebb 1920 x 1080 pixel lesz a mérete. Lejátszáskor a videó kezdő- és végpontja kijelölhető, így legalább a vágás megoldható már készüléken belül.

A képminőséggel meg voltam elégedve, a beépített mikrofon is tette a dolgát (persze, munkához, fontos anyaghoz úgyis külső mikrofonnal dolgozik az ember), az expozíciós értékeket is lehet felvétel közben változtatni. Mi kell még egy félig-meddig kezdőknek szánt gépbe? Íme, pár kimentett képkocka a felvételekből:

Értékelés

A Nikon D5500 egy visszafogott továbblépés a D5300 után. A legfőbb erénye egyértelműen az érintésérzékeny kijelző, ami aktívan bevonható a készülék vezérlésébe. A kezelőfelület nincs túlterhelve dedikált gombokkal, viszont a meglévők funkciói átprogramozhatók, így kialakítható egy egyénre szabott „munkafelület”. A markolat vékony, de kellően mély, azonban a markolat és a bajonett közti rés elég szűkös – egy nagyobb objektívvel már problémás lehet a kényelmes fogás, bár az is igaz, hogy a 400 mm F2.8-ast nem erre a vázra fogja senki felcsavarni. Van WiFi, de nincs GPS – előbbinek köszönhetően alapvető vezeték nélküli szolgáltatásokat élvezhetünk, de aki totális távvezérelhetőséget keres, az csalódni fog. A D7000-ből származó AF rendszer mai napig jól működik megfelelő fényviszonyok mellett, de sötétebb helyeken néha elbizonytalanodik. Az élőképes mód alatti AF nagyon lassú, de legalább van. A képminőség nagyon jó, de ha a legtöbbet szeretnénk kihozni belőle, akkor RAW-ban fotózzunk, és válasszunk egy külső képfeldolgozó szoftvert digitális sötétkamrának, megéri! Tőlem a D5500 megkapja a „Jóféle” minősítést, mert összességében egy kerek egész, amit igényesebb kezdőknek nyugodt szívvel merek ajánlani. A Nikon D5500 fényképezőgépet a Nikon Magyarország Kft.-től kaptam tesztelésre.

Nikon D5500

Pluszpontok:

  • Jó képminőség
  • Pontos fénymérés
  • Van gépen belüli nyersfájl-szerkesztés
  • Beépített WiFi modul
  • Vannak szoftveres képkorrekciók (peremsötétedés, HDR stb.)
  • Kihajtható és elforgatható érintésérzékeny kijelző
  • Retusopciók
  • Time lapse mód
  • Van külső mikrofonnak bemenet

Mínuszpontok:

  • Kissé kényelmetlen markolat
  • Dedikált kezelőszervek hiánya
  • Csak egy paraméterező tárcsa van
  • Miért lehet csak 10 perc a Full HD „Finom” videók hossza?
  • Lassú élőképes AF
  • A time lapse során felvett képek nem fűzhetőek össze videóba gépen belül
  • Nagyon „egyszerű” távvezérlési lehetőség
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...