Drónnal a világ legnagyobb barlangjában

Jelenleg a vietnámi Hang Son Doong a világ legnagyobb ismert barlangja. Belsejét érintetlen, sajátos, dzsungelszerű növényzet borítja (kissé hasonló, mint James Cameron „Az Avatár” című filmjében, a Na´vik bolygóján). Nos, Ryan Deboodt fotográfus nem is olyan rég meglátogatta ezt a tátongó mélységet, s magával vitte tükörreflexes fényképezőgépeit egy (pár) drón kíséretében, hogy megörökítse egy hat perces videóban ezt a természetes szépséget alul- és felülnézetből egyaránt.

Vannak jelenetek, ahol elsőre azt hinnénk, hogy a földön mohával fedett kavicsokat látunk, majd egyszer csak előtűnik egy ember a mohának vélt aljnövényzet közül – a barlang mérete valóban elképesztő! A rendszer legnagyobb kamrája majdnem 5 km hosszú (!), 204 méter magas, és 152 m széles. Az itt található sztalagmitok közt akad 71 méter magas is!

barlang1

Pár szó a felhasznált eszközökről: Deboodt saját bevallása szerint a talajon Canon EOS 6D dSLR-t használt EF 16-35 mm F4L IS USM objektívvel, míg a levegőben egy DJI Phantom 2 drón és a rácsvart GoPro HERO4 Black kalandkamera szolgált. A drónos részt a bejárathoz közeli két gigantikus „napfényes” területen készítették, melyek 2,5 illetve 3,5 kilométer hosszúak.

barlang2

Ryan Deboodt, aki Pekingben él, egyébként barlang- és kalandfotós, aki utazásokat is digitális filmre vet. Idejének java részét azonban a vietnámi Phong Nha Ke Bang nemzeti parknak szenteli, ahol ez a hatalmas barlang is található. A többi remekműveit honlapján lehet megcsodálni. (Forrás: petapixel.com)

barlang3

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...