125 éve léteznek Zeiss objektívek

125 évvel ezelőtt, 1890-ben hagyta el a gyárat az első, Paul Rudolph tervezte Zeiss fotó-objektív, az Anastigmat, amit később már a Protar név alatt forgalmaztak. A Zeiss-t 1846-ban alapították (eredetileg finommechanikai és optikai elemek javítására szakosodott vállalkozásként, Jenában), és 1888-ig, az alapító Carl Zeiss haláláig szinte kizárólag csak mikroszkópokat gyártottak. Ezt az időszakot azonban felváltotta Ernst Abbe nyitottabb cégvezetése, melynek során a termékpalettát kiterjesztették. Az egyik ilyen üzleti ágazat a fotózásra szánt objektívekre épült. Ezeknél a tervezők olyan üveg alapanyagot használtak fel, amiket Otto Schott az 1880-as években kezdett el gyártani.

Carl_Zeis_Jena_Protar_Serie_V_f18

Carl Zeiss Protar

Bár a legfontosabb fotográfiai eljárásokat már feltalálták 50 évvel korábban, szélesebb körökben ezek azonban nem terjedtek el. A nagy áttörést a Zeiss hozta, ahol a korábbiaknál jóval nagyobb F-értékű lencserendszereket kezdtek tervezni és gyártani: így alkotta meg az akkoriban a Zeiss-nél dolgozó Dr. Paul Rudolph 1890-ben az Anastigmat jelölésű fotó-objektívet, amit 1900-tól a már említett Protar néven forgalmaztak tovább. A tudós anno megrajzolta azt a két objektívet (Zeiss Planar és Zeiss Tessar), melyek alapjai még a mai napig megtalálhatóak a gyártó objektívjeiben. A Tessar számos Sony kamerában és Microsoft okostelefon kameramoduljában is megtalálható, mivel kiváló képélességet nyújtanak kis méret mellett is.

Otus-85-ZF.2-02

Zeiss Otus – korunk egyik legjobb képminőséget nyújtó objektíve

Következő mérföldkő az 1935-ben létrehozott tükröződésgátló bevonat volt, amit a Zeiss a T* jellel tüntet fel. Ez a lencsebevonat megszünteti a zavaró tükröződéseket és eliminálja a szórt fényt. Nyolc évvel később, 1943-ban a Zeiss kitalált egy mérési eljárást, amellyel az objektívek képminőségét mérni lehet: létrejött az MTF (Modulation Transfer Function), amit a mai napig szívesen használnak a gyártók. 1961-től, amikor elérhetővé vált a CAD (Computer Aided Design) a tervezés során, sokkal bonyolultabb felépítésű lencserendszerek születhetnek.

1969. július 20. óriási jelentéssel bír a Zeiss történelmében: Neil Armstrong és Buzz Aldrin az első Holdra szálláskor egy Hasselblad 500EL és egy Zeiss Biogon együttesével fotózták a Hold felszínét. Mivel azonban a hagyományos sorozatgyártású optikák a Holdon egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen működtek volna, ezért a Zeiss kifejezetten erre a küldetésre gyártott objektíveket. A „Hold-objektívben” másféle kenőanyagot alkalmaztak, és mellőzték a bőr és műanyag alkotórészeket. A foglalatoknál nyomáskiegyenlítő nyílásokat helyeztek el, és a kesztyűs használatot módosított kezelőfelülettel tették könnyebbé a mérnökök. […] (Forrás: photoscala.de)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...