Már az 1800-as években is jóízűen nevettek a fényképeken

Ha régi – igazán régi – fotókra gondolunk, mindig egy komor, fekete-fehér, sötétes világ jut eszünkbe elsőre. Nem véletlenül, hiszen a fényképészet gyerekkorát még valóban a mosolytalan arcok uralták. Egyesek azt feltételezik, hogy azért nem vigyorgott senki teli pofával, mert a) rosszak voltak a fogaik, és nem akarták mutogatni, b) hosszú záridők miatt elfáradt volna arcizomzatuk a portréalanyoknak, vagy c) régen mindenki sokkal komolyabb volt. Vagy mégsem? Találtam most igen komoly bizonyítékot arra, hogy már az 1800-as évek derekán készült képeken is igenis mosolyognak, sőt, jóízűen nevetnek egyesek! A világ egyik legkorábbi mosolygós képe 1847-ből származik, amin a Mexikó-Amerikai polgárháború két katonája látható relaxált, szórakozott állapotban.

smile1

Talán ez a világ első mosolygós fényképe – 1847 – két katona a Mexikó-Amerikai polgárháborúból

De nem ők voltak az egyetlenek, akik jókedvüket „papír alapon” (dagerrotípia) örökíttették meg: láthatunk még ismeretlen férfiakat, gyerekeket, sőt egy csoport norvég értelmiségit is, akik nem voltak elég savanyúak a képeken. Persze, a régi korokban az illemnek is más szabályai voltak, így például 1703-ban Jean-Baptiste De La Salle így nyilatkozott a vihorászásról: „Vannak olyan perszónák, akik olyannyira felhúzzák felső ajkukat, hogy majdnem teljes fogazatuk láthatóvá válik. Ez teljes mértékben szembemegy az illemmel, ami megtiltja, hogy fogaidat felfedd, hiszen a természet azért adott nekünk ajkakat, hogy elrejtsük azokat.” – na, persze.

smile2

A jókedv nem csak gyerekeknek jár

Először talán a Kodak használt fel reklámcélra mosolygó embereket, amikor Brownie kamerájukat így hirdették: „Te csak megnyomod a gombot, a többit majd mi elintézzük.”. A „Kodak Pillanat” nem csak egy kamerát, hanem egy teljes életstílust kínált, így szép lassan elterjedt a mosolygó emberek arca a reklámfotókon, és reklámvideókban. (Forrás: petapixel.com)

smile3

Norvég értelmiség – 1850 Oslo

smile4

Isaac Wallace Baker – önarckép 1853-ból

smile5

Gyerekek játszanak egy játékvonattal – 1850-es évek

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...