Manfrotto Lumie LED lámpák – kalandra születtek

Aranyos, LED-ekkel felszerelt lámpasorozatot dobott piacra a Manfrotto, melynek a „Lumie” nevet adták az alkotók. A Lumie család jelenleg három tagból áll: a legkisebb (3 LED-es) a „Play”, a középső (6 LED-es) az „Art”, míg a legnagyobb teljesítményű a „Muse” (8 LED-es) becenévre hallgat. A beépített akkuval üzemelő termékeit videózáshoz és fotózáshoz egyaránt ajánlja a Manfrotto.

A kis lámpák felépítése nagyon jó minőségű, a legnagyobb (de szerintem a középső is, bár nem mertem megkarcolni) fém házat kapott, ugyanis a LED-ek működés közben hőt termelnek, amit le kell valahogyan vezetni, s ilyen célra nincs jobb annál, mint az alumíniumötvözetből készült, bordázott hátlap:

A kezelőfelület – már ha egyáltalán lehet ezt annak nevezni – nagyon egyszerű: a bekapcsoló gombon kívül csak egy LED és egy USB port található a Lumie lámpatesteken. Az USB portot egy gumidugó védi a szennyeződésektől, de a kialakítása kissé szerencsétlen. Biztos vagyok benne, hogy ezt a kis dugaszt szinte mindenki el fogja hagyni már a használat első hónapjában, hiszen teljesen független a lámpától.

A Lumie lámpák foglalata úgy van kialakítva, hogy előtétszűrőket is felpattinthassunk rá. Nem csak színes, hanem „klasszikus” filtereket is használhatunk, mint például a sötétzöldet, a sötétkéket, a sötétvöröset, vagy a fénylágyító hatású diffúzorokat. Ezeket a szűrőket azonban nem kapjuk a lámpákhoz, hanem külön – igény szerint – meg kell vásárolnunk őket. A fénylágyító előtétlencsének van értelme, ugyanis a LED-ek itt is kissé „direkt” fényűek. Egyszerre maximum három szűrőt pattinthatunk be a keretbe, így érdekes hatásokat érhetünk el.

A lámpatestek aljára egy saru került, amibe a mellékelt, szabványos állványmenettel ellátott inzert helyezhető. A Lumie család legnagyobb tagjához, a Muse-hoz speciális közdarab jár, ennek ugyanis nem csak állványmenete, hanem egy kis gömbfeje is van. Érdekessége ennek a gömbfejnek, hogy nincs semmiféle csavaros, vagy más, a fotós által befolyásolható szorítója, hanem a fejegység annyira szorosan van gyárilag illesztve, hogy a lámpatest magától, sőt, erős rezgés vagy mozgás hatására sem mozdul el az előzőleg beállított pozícióból.

A Manfrotto Lumie lámpákat nem csak állványon, hanem az inzert kialakításának hála akár a fényképezőgépünk sarujában is használhatjuk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...