Nikon P900 – bru-tá-lis!

Képminőség

Már az első beállításoknál kiderült, hogy a Coolpix P900 csak JPEG fájlként tudja elmenteni képanyagainkat, azaz nincs, nem választható a RAW formátum. Egy ekkora tudású bridge gépnél ez nagyon nagy kár – még akkor is, ha sokan nem szeretnek vesződni az utómunkálatokkal. A másik, ami nem tetszett, hogy a zajszűrést nem lehet kikapcsolni, csupán „NR-”, azaz alacsony fokozatra venni. A tesztelés előtt amennyire csak lehetett minimalizáltam a zajszűrést. Első körben nézzük, milyen a P900 zajszintje a tesztábrákon:

Amint látható, a kikapcsolhatatlan zajszűrésnek köszönhetően színzajt nem nagyon találunk a képeken, cserébe a finomabb részleteket már ISO 800-on is összemossa a gép JPEG motorja. A színek ISO 3200-on és fölötte már elkezdenek összemosódni, kontrasztos, részletgazdag témát lehetőleg ISO 1600 alatti érzékenységen fotózzunk.

A színhibákat (lilás, sárgás, vagy zöldes kontrasztélek) vagy nagyon jól szűri a P900 JPEG motorja, vagy az optika lett ilyen jól korrigált – a képmintákon sem nagyon találtam belőlük.

A becsillanásokat szintén nehéz előcsalogatni. Elsősorban akkor jelennek meg képeinken, ha igen erős fényforrást (pl. a Napot) helyezünk a kompozícióba.

A P900 színvilágával meg voltam elégedve, bár kissé „Nikonos”, azaz szeret elmászni a sárgás-zöldes felé, ha automatikusan hagyjuk a fehéregyensúlyt. Akit ez zavar, az figyeljen oda fotózáskor, hiszen – mint már írtam – nincsen RAW, nem lehet utólagosan olyan jól korrigálni. Lássuk a képmintákat!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...