A Nikon lehozza a csillagokat: itt a D810A asztrofotózásra optimalizált dSLR

A Nikon D810A a világ első teljes képmezős tükörreflexes fényképezőgépe, amit a csillagok fényképezésére optimalizáltak. A D810A tulajdonképpen teljesen megegyezik a hagyományos D810-zel, azonban itt a szenzor előtt egy módosított fényszűrő található, ami a készüléket sokkal érzékenyebbé teszi a fény infravörös tartományában, így a mélyégi objektumokat (pl. ködök, távoli csillaghalmazok stb.) sokkal könnyebb megörökíteni, mint hagyományos rendszerekkel.

D810A_14_24_front34l.high

Míg a szokványos tükörreflexes fényképezőgépek IR szűrői széles hullámtartományban szűrnek (nem csak az infravöröst, hanem a látható vörös tartomány egy részét is levágják), addig a D810A filtere sokkal precízebb kialakítású, ami azt jelenti, hogy az eszköz körülbelül négyszer olyan érzékeny a vörös tartományra, mint egy „sima” fényképezőgép szenzorja. A D810A szűrője a hidrogén-alfa tartományt (656 nm körüli) átereszti, így a forró hidrogéngáz ködök sokkal látványosabbak lesznek. A hagyományos fényképészetre kevésbé alkalmas az új Nikon váz, ugyanis a módosított filter vöröses tónusban tünteti fel a témákat.

A Nikon D810A egy speciális „Long Exposure M”, avagy manuális hosszú expozíciós módot is kapott, amivel akár 15 perces felvételek is készülhetnek (nem kell Bulb módba váltani). Kapunk virtuális expozíció előnézetet is (hasonlóan az Olympus LiveTime módjához), ami gyakorlatilag lehetővé teszi a sötétben való látást, így jóval könnyebb az élességállítás és komponálás. Be lett építve az úgynevezett „Astro Noise Reduction” (dark frame kivonásos módszerrel dolgozik), amivel sokkal hatékonyabban és pontosabban csökkenthető a zaj.

A Nikon D810A május végétől lesz kapható, ára 3800 dollár körül alakul.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...