Teszt: Canon EOS 750D – fejlődik a belépő kategória

Működés

A Canon EOS 750D egy belépő kategóriás gép, ezért tudástára is ennek megfelelő. Ez persze nem azt jelenti, hogy a végletekig le lenne butítva, csupán annyit, hogy ne keressünk benne 61 mezős, többmódos AF rendszert, ne várjunk el tőle 14 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességet, ne akarjunk vele hóban, hóviharban fényképezni (mert nem időjárásálló a kivitelezése). Amit viszont tud, azt nagyon jól végzi: van például egy 19 kereszttípusú mezőből álló AF rendszer, ami még anno az EOS 7D-ben mutatkozott be (és kora dacára a mai napig remekül teljesít, ráadásul itt már zónákra is osztható), 5 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség (autofókusszal), egy DiG!C 6 jelfeldolgozó processzor (aminek többek közt a magas ISO értékek melletti jó képminőséget is köszönhetjük – lásd később), egy 3”-os érintőképernyő, beépített WiFi és NFC modul, és egy Hybrid CMOS AF III rendszer, amivel élőképes módban is nagyon gyors, már-már MILC-szerű élességállítás realizálható. Persze, mint belépő kategóriás gép, a gyártó elsősorban a fotózással ismerkedőknek szeretne vele kedveskedni, így hát a masina kelléktárának összeállításakor ezt a célcsoportot tartotta szem előtt – így számos „egyszerű felvételi móddal” (pl. kézi éjszakai üzemmód, fekete-fehér stb.), kreatív videofilm módokkal, és akár teljesen automatizált működéssel találkozhatunk.

Mint az összes Canon dSLR-ben, úgy itt is megvannak a képstílusok (automatikus, normál, portré, tájkép, semleges, élethű, egyszínű), melyekkel a témának megfelelő alapmódot állíthatunk be a fotózáshoz. Aki persze RAW-ban fényképez, annak ezek a képstílusok nem lesznek túl izgatóak, hiszen a nyersfájlokból mindenki azt hozza ki, amire szüksége van.

Az expozíciós értékek megadásakor az érzékenység megfelelő beállítását rábízhatjuk az elektronikára, ekkor a menüben csupán a maximális ISO értéket kell beállítanunk, ami ISO 400-6400 közötti érték lehet.

A képarány szempontjából is viszonylag szabad kezet kapunk, itt 3:2 (alapbeállítás), 4:3, 16:9 és 1:1 közül választhatunk. Ha a készüléket élőképes módban használjuk, jól jöhet egy kis segítség a megfelelő kompozícióhoz. Itt kétféle segédrács közül választhatunk a témának megfelelve.

Nem is funkció, inkább csak kényelmi szolgáltatás, hogy az EOS 750D kijelzőjének színét, azaz a menürendszer megjelenítését többféle szín közül választhatjuk ki. Így például lehet akár vörös is a megjelenés, ami főleg éjszakai bevetéskor praktikus, mert a sötéthez szokott szemet nem zavarja meg egy éles fehér, vagy zöld fény:

A már említett érintőképernyő által sokkal kényelmesebb lehet a fényképezőgép használata, hiszen nem csak a fókuszmezőt tudjuk áthelyezni a segítségével, hanem kijelölhetjük a gyorsmenüben a változtatni kívánt paramétert, lapozhatunk, nagyíthatunk képnézegetéskor, áthelyezhetjük a fókuszpontot filmkészítéskor stb. Alábbi kisfilmben az élőképes automatikus élességállítás sebessége mellett az érintőképernyő használatára is láthatunk pár példát:

Pár megjegyzés még az automatikus élességállításhoz: amint fentebb már olvashattuk, az AF itt zónákra is osztható, azaz összesen öt zóna áll rendelkezésre. Ez az AF mód elsősorban mozgó témák lekövetését könnyíti meg, amikor egyetlen mező használata nem lenne elég hatékony. Az AF módok közti váltás kényelmesen és gyorsan kivitelezhető, hiszen a váz tetőlemezén egy dedikált nyomógomb lett kialakítva erre a célra. Az AF működését a 7560 pixeles RGB+IR fénymérő modul is segíti, ugyanis támogatja a színtónus felismerést, így például bőrszínre könnyebben, gyorsabban lehet élesre állni.

Azonban kétségkívül a WiFi/NFC vezeték nélküli modulok használata nyújthatja a legtöbbet: fájlokat másolhatunk (Canon gyártmányú) fényképezőgépek között, csatlakozhatunk okoseszközhöz, nyomtathatunk vezeték nélküli módban, feltölthetjük képeinket egy Canon Connect Station állomásra, nézegethetjük képanyagainkat egy kompatibilis tévén, de akár távvezérelhetjük is a masinát.

Az iOS és Android operációs rendszerek alá ingyenesen letölthető Canon Camera Connect alkalmazással teljes mértékben átvehetjük a kontrollt a fényképezőgép expozíciós értékei fölött, így nem csak a záridőt, a rekeszértéket, hanem az ISO-t is szabadon állíthatjuk. Sőt, a gép működési módját is átkapcsolhatjuk, azaz okoseszközünkön választhatjuk meg a P, A, S, vagy épp M módot. Azonban vigyázzunk, mert ha a fényképezőgépen kapcsoljuk át a módválasztót, a kapcsolat megszakad gép és okostelefon/táblagép közt, és kezdhetjük újra a kapcsolat felépítését.

Az EOS 750D rendelkezik egy adott esetben hasznos funkcióval, ami a menüben a „Villódz. ment. flv.” Bejegyzés alatt aktiválható. Ha engedélyezzük ezt a szolgáltatást, akkor a fényképezőgép figyeli az adott fényforrás frekvenciáját (pl. neoncsövek esetében igen praktikus), és szinkronizálja a kioldást a fény villódzási ciklusához, hogy annak csúcsán oldja ki a zárat (ezzel elkerülve az alulexponált képeket).

Összességében tehát egy nagyon jól használható alapcsomagot kapunk, ami nem bonyolítja túl a gép használatát, és támogatja a kezdő fotós munkáját.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...