Teszt: Tamron SP 35 mm F1.8 Di VC USD (Canon)

Bevezető, Külsőségek

Szeptember elején mutatta be a Tamron a megújuló SP, avagy „Super Performance” objektívcsalád első két tagját, az SP 45 mm F1.8 Di VC USD (F013) és az SP 35 mm F1.8 Di VC USD (F012) lencserendszert. A gyártó mindkét újdonsága kirajzolja a teljes kisfilmes szenzorméretet, és nem csak optikailag, hanem külső megjelenésükben is új minőségi szintet képviselnek. A Tamron elmondása szerint az új termékek tervezésekor az volt elsődleges szempont, hogy olyan karakterisztikákkal vértezzék fel azokat, melyek határozottan és jól láthatóan kiemelik őket a hagyományos modellek közül. Ennek tükrében a mérnökök arra törekedtek, hogy már teljesen nyitott rekesz mellett is a lehető legkisebb legyen a peremsötétedés, vagy a színhiba, és a képélesség már F1.8-as értéken is tökéletes legyen. Így hát nem csoda, hogy mindkét modellben megtalálható LD, XLD (alacsony és különösen alacsony szórású), valamint aszférikus lencsetag. Az elemek bevonata (eBAND és fluorit) segít a szellemképek és a becsillanások ellen, de az első lencse speciális védőbevonatának köszönhetően a szennyeződések is sokkal kisebb mértékben ragadnak meg az üvegfelületen.

Az alapjaitól újrarajzolt optikai rendszernek hála immár sokkal közelebb is mehetünk a témához: az SP 35 mm F1.8 Di VC USD (F012) és az SP 45 mm F1.8 Di VC USD (F013) már-már szinte a makró objektívek nagyítását hozzák (előbbivel 20, utóbbival 29 cm a minimális tárgytávolság a szenzor síkjától számítva). A beépített képstabilizátornak köszönhetően pedig akár 4 FÉ előnyre tehetünk szert fényképezéskor. De megújult a termékek külseje is, aminek nem csupán esztétikai, hanem ergonómiai oka is van. Az új dizájnnal járó előnyök a fotós részére: megnövelt távolságmérő skála a könnyebb láthatóság végett, könnyebben kezelhető, nagyobb méretű, és lekerekített sarkú AF/MF és képstabilizátor be/ki kapcsolók, kellemesebb tapintású, érzetű anyaghasználat.

A Tamron SP 35 mm F1.8 Di VC USD (és a 45-ös is, de most, a továbbiakban csak a 35-ösről fogok írni) tubusán büszkén viseli egy kiemelkedő, ezüst színű részen az „SP” jelölést; a tubus bajonettje felé pedig egy szintén ezüstre festett, körbefutó díszítés található. Az új dizájn a dobozra (fehér doboz arany csíkkal az alján), a napellenzőre, és a kupakokra is kitér, melyeknek a gyártó némileg megváltoztatta formáját.

A gyors és halk élességállításról a márkától már jól ismert USD (Ultrasonic Silent Drive), avagy „Ultrahangos Csendes Motor” gondoskodik, ami semmiben sem marad el a nagynevű fényképezőgép-gyártók megoldásaitól. Az automatikus fókuszálás menetébe bármikor belenyúlhatunk anélkül, hogy előtte kézi állásba kellene kapcsolni a rendszert. Működés közben valóban csak a belső mechanika surrogása hallható.

Élességállításkor a gyűrű két végpontja között kb. 190 fokot tud elforogni, aminek hála igen pontosan lehet manuálisan is fókuszálni. A hosszú út ellenére az AF is meglehetősen gyors, ami kellemes meglepetést okozott teszteléskor. Élességállításkor a teljes optikai egység előre-hátra mozog; míg végtelen állásban a frontlencse mélyen behúzódik a tubusba, addig „közeli” végpontján kb. 1 centiméternyit kitolódik. A frontlencse viszont sosem éri el a tubus külső peremét, ezért mindig védett marad. A gyártó azt írja termékéről, hogy időjárásálló. Ennek megfelelően a bajonett körül egy meglepően puha gumigyűrű található, ami vázra csavaráskor pormentesen lezárja a lencserendszert. Az objektív hátulján nincsen fix pozícióban maradó, a tubust lezáró lencsetag, ezért élességállításkor a hátsó lencse befelé és kifelé mozog. Ennek hatására légrés látható a belső, mozgó egység és a tubus közt.

Mivel időjárásállóként van jelölve a Tamron SP 35 mm F1.8 Di VC USD, ezért vélhetően a kifelé mozgó frontlencse körül (tehát a belső tubus körül) is le van szigetelve a rendszer, azonban ez a szigetelés kívülről nem látható.

A HF012 jelölésű napellenző, amit gyárilag mellékel a Tamron, virágszirom alakú, és belseje megfelelően el van látva a becsillanást megakadályozó, matt felületű bordázattal. A napellenzőt fordítva is fel lehet csavarni az objektívre, így szállításkor kevesebb helyet foglal.

A Tamron SP 35 mm F1.8 Di VC USD objektívet egy Canon EOS 6D dSLR fényképezőgépen tettem próbára. A két egység remekül harmonizált, a tömegelosztás annak ellenére, hogy a Tamron új objektíve nem nevezhető épp aprónak, ideális volt.

A bevezető és a külső vizsgálódás után lássuk a lényeget, a Tamron SP 35 mm F1.8 Di VC USD képminőségét! Vajon tényleg azt kapjuk tőle, amit a gyártó ígér? Lapozzatok!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...