Szorul a hurok a drónröptetők nyaka körül!

Az Egyesült Államokban úgy döntöttek az illetékesek, hogy „szövetségi drón-regisztrációt” vezetnek be, melynek tükrében minden drón tulajdonos köteles lesz regisztrálni repülő eszközét „vagy viselnie kell a következményeket”. Anthony Foxx, a U.S. Department of Transportation (az Amerikai Szállítmányozási Minisztérium) titkára elmondta, hogy az ügy kapcsán egy munkacsoportot hoznak létre, ami az iparág és a kormány képviselőiből áll majd. A csoport feladata az lesz, hogy a regisztráció alapjait lefektessék.

dronstop

Egyelőre kérdéses, hogy a távvezérelt repülő eszközök mindegyike regisztrációköteles lesz, vagy lesznek-e kivételek (pl. kicsi, olcsó, játék drónok). Mindenesetre nagy fába vágták odaát a fejszét, mert az a célkitűzése a minisztériumnak, hogy még idén karácsonyig megszülessen és működőképes legyen a regisztráció. A munkacsoportnak november 20-ig kell összeállítania a feltételrendszert, és az ajánlásokat, amit később a szakhatóság véglegesít. A határidő mindenképp logikus, hiszen karácsonyra nagyon sok drón kerülhet a fa alá.

A regisztrációt számtalan baleset, szabálysértés és bűncselekmény előzte meg, így nem csoda, hogy betelt a pohár a kormányhivatalban. A drónok bejegyzése azonban nem csak azt a célt szolgálja, hogy minden egyes eszközről tudjon többek között a rendőrség, hanem hogy a régi és az új tulajdonosok felvilágosításban is részesüljenek az érvényes, rájuk vonatkozó törvényekről. A számbavétel végleges, törvényileg elfogadott változata tehát valamikor november 20. után válhat publikussá. Vajon ez a sors vár az Európai drónpilótákra is?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...