Bemutató: Pentax 645Z – középformátum dSLR módra

Filmfelvétel, értékelés

Meglepődtem, mikor megláttam, hogy a Pentax 645Z középformátumos gép létére mozgóképfelvételre is képes. Igaz, a lehetőségek eléggé korlátozottak, így a legnagyobb felbontás 1920 x 1080, amit ráadásul csak 30 kép/mp-es képfrissítési frekvenciával vehetünk fel progresszív módban. Full HD-ban elérhető még a 60i és az 50i, de ezeket a lehetőségeket én inkább kihagytam volna a menüből.

Nagy valószínűséggel azért lett ennyire lekorlátozva a felbontás és a képváltás frekvenciája, mert egy ekkora szenzornál problémás megoldani a túlmelegedés elkerülését, illetve (és főleg) a megfelelő sebességű kiolvasást. Emlékezzünk vissza, hogy a Sony full frame lapkás MILC vázai is hiába képesek többre videofelvételnél, ha egy adott idő után egyszerűen túlmelegednek. A Pentax ezt nem akarta megkockáztatni, ezért cserébe 1920 x 1080 @ 30p a maximum, amivel be kell érnünk. Ez is több a semminél, főleg ha visszaemlékezünk arra, hogy a középformátumú gépek még az élőképes működésre sem voltak képesek addig, míg meg nem történt a nagy átállás CCD-ről CMOS-ra.

Nem véletlen hát, hogy a teljes „mozis” tudástár egyetlen egy oldalon ki is merül a menüben. A működési mód lehet programautomatika, rekeszprioritásos, manuális, vagy zár- és rekeszprioritásos (ez egy a Pentaxra jellemző mód), eldönthetjük, hogy melyik memóriakártyára kerüljön a videó (SD1 vagy SD2), beállíthatjuk a mikrofon érzékenységét, illetve aktiválhatjuk a digitális stabilizátort, aminek eredményeként kissé „úszós” lesz a felvétel képe.

Nincs lehetőség folyamatos AF-re (vagy kézzel vagy a hátoldalon található gombbal kell fókuszálni, ha változik a téma távolsága tőlünk), nincs fejhallgató kimenet, de cserébe legalább külső mikrofont csatlakoztathatunk a készülékhez. Ami viszont bitang jó, az a nagy képérzékelő adta lehetőség, hogy játszunk a kis mélységélességgel. Egy biztos: a Pentax 645Z-t senki sem fogja videokamera helyett használni.

Értékelés

Amint azt az előszóban is jeleztem, egy ilyen komoly gépet nem lehet pár nap, de pár hét után sem komolyan, megalapozottan értékelni, hiszen – bár nagyon hasonlít a működése egy „sima” tükörreflexes gépéhez – teljesen új világot tár a fotós elé. No, meg ugye, a pocsék időjárás sem igazán kedvezett a tesztelésnek. Nincs összehasonlítási alapom, másik középformátumú gép még nem járt nálam, de ami feltűnt a használat során, hogy a készülék működése azért érezhetően lassabb, mint akár egy kezdőknek való dSLR-é, de ez legfőbbképpen az automatikus élességállításnál érződik, ami mindkét, a teszthez kapott objektívvel tapasztalható volt. Az AF mezők ráadásul eléggé a kereső közepe környékére vannak elhelyezve, így – szerintem – teljesen fölösleges több AF mezővel használni a fényképezőgépet (amúgy sem sportfotózásra tervezték), én egy idő után már kizárólag a középsőt hagytam bekapcsolva. Szóval, az AF lassú, de legalább pontos, és viszonylag kedvezőtlen fényviszonyoknál is azért az esetek többségében jól működik a rendszer.

Pozitívum a rugalmasan konfigurálható, kettős memóriakártya foglalat – szerintem egy profi gépnek eleve legalább két foglalattal kell rendelkeznie, hogy egy esetleges kártyahiba ne okozzon katasztrófát (nem csak a természetben, hanem a stúdióban is akad bőven megismételhetetlen jelenet). Az időjárásálló felépítés akkor lehet fontos, ha a masinát tájfotózásra használjuk, hiszen egy hirtelen eleredő eső, sűrű köd, fagy, vagy havazás amúgy tönkretehetné az olcsónak semmiképp sem mondható fényképezőgépet. A kezelőfelület egy-két nap után mesésen kézre állt, érezni, hogy a 645Z nem divatgép, hanem tényleg munkára tervezték, így ennek megfelelően támogatja, segíti, nem pedig gátolja a fotóst munka közben.

A képminőség – főleg ISO 3200-ig – nagyon „ott van a szeren”, de azért a Canon EOS 5Ds R ott liheg a Pentax nyakában, igaz, az „csak” egy kisfilmes formátumú gépecske. A váz működését direkt nem részleteztem, mert ahhoz egyszerűen kevés volt a rendelkezésre álló idő (bár, aki már hosszabb ideig használt egy Pentax K-3 II dSLR-t, az nagyjából sejtheti, hogy mit kínál a 645Z). Ezzel a lépéssel megpróbálom majd még egyszer elkérni a masinát egy kimerítő próbára 😉

A Pentax 645Z-t és a Pentax HD D FA645 90 mm f/2.8 ED AW SR makró, valamint a Pentax HD DA645 28-45 mm f/4.5 ED AW SR objektíveket a márka hazai forgalmazójától, a Fotoplus Kft.-től kaptam bemutatóra. A fényképezőgépet 2 390 000,- forintért, a makró objektívet 1 250 000,- Ft-ért, míg a nagylátó zoomot 1 500 000,- forintért lehet megvásárolni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...