Teszt: Nikon AF-S Nikkor 24-70 mm F2.8E ED VR

Képminőség, működés II.

Az utolsó előtti, a képminőségre vonatkozó próbám a képélességet tette próbára. Ehhez ismét a Manfrotto 055-ös háromlábat és a masszív gömbfejet hívtam segítségül. A fotómasinát élőképes módba kapcsoltam, élesítettem az elektronikus első redőnyt, 2 mp-es időzítőre kapcsoltam, kézi élességállítást alkalmaztam maximálisan kinagyított élőkép mellett. Íme, az eredmények (első kép a kép közepe, a második a kép sarka):

24center_sm 24corner_sm

24 milliméter mellett a tesztábra közepe nyílt rekesszel is szép élesen jelent meg az elkészített felvételen, de a sarkokban F5.6-tól lett szuper a minőség.

28center_sm 28corner_sm

28 milliméteres állásban meglepően nagy volt az eltérés: itt már F5.6-ra kellett rekeszelnem az ideális képminőségért. Ugyanez vonatkozott a sarkokra is.

 

35 milliméteren aztán megint minden tökéletes volt már F2.8-tól, a sarkok viszont itt is F5.6-tól voltak szépek.

 

50 millimétere állásban F4-től volt borotvaéles a kép közepe, a sarkokban viszont F8-as értéket kellet választanom. A fényképezőgép nem mozdult be, többször végrehajtottam a lépéseket, de mindig a fentiekhez hasonló kép fogadott.

 

Végül 70 mm-en F4-től lett éles a tesztábra közepe, míg a sarkokban F11 környékétől lett jó a képminőség. Itt is az ötvenes álláshoz hasonló jelenséget tapasztaltam.

Végül, még a képstabilizátor próbára tétele előtt, a színhiba mértékét szerettem volna kideríteni. Laborkörülmények közt mindegyik gyújtótávolság (24, 28, 35, 50 és 70 mm) F5.6-tól nevezhető már „tisztának”, ha nem használunk RAW-híváskor profilt. F2.8 és F4 mellett sem vészesen lila-szelleméles a felvétel, de az erősen kontrasztos részleteknél jól kirajzolódik a jelenség.

stabi_sm

A Nikon AF-S Nikkor 24-70 mm F2.8E ED VR objektívben a gyártó egy 4 FÉ előnyt nyújtó, normál és aktív működésű (az aktív módot például mozgó járműből való fotózáskor használjuk, svenkeléshez a normál mód is kiválóan alkalmas) stabilizátort rejtett el, ami próbáim szerint valóban igen hatásosan működik. Az 1/5 és az 1/4 mp-es záridő 70 milliméteres gyújtótávolság mellett is kitartható, igaz, amint azt már számtalanszor kihangsúlyoztam, ez erősen függ a fotós testi- és lelkiállapotától, valamint kondijától. A 3 FÉ-s előny szinte biztosra vehető.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...