Tíz egyszerű tanács a kütyümegszerzési szindróma leküzdése érdekében

Közeleg a Mikulás, a Karácsony – az üzletek egyre hangosabban kiabálják, hogy „vásárolj!”, különben nem vagy jó apa, anya, testvér, gyermek. De van, hogy nem is kell egy „ünnep” ahhoz, hogy elragadjon a hév, és kiürítsd a zsebed és a bankszámlád egy újdonság miatt, amiről vásárlás után idővel kiderül, hogy mégsem volt rá szükséged, mégsem olyan jó, mint hitted stb., cserébe viszont hónapokig zsíros kenyéren fogsz élni, hogy újra talajt érezhess a talpad alatt. Íme, hát tíz egyszerű tanács a kütyümegszerzési szindróma ki- és elkerüléséhez:

onbody

1. Engedd át másnak a hitelkártyád megőrzését/kezelését (a PIN kódot azért ne add oda vele együtt :P). Ez főleg akkor válhat be, ha már házasságban élsz, ott ugyanis igényelhetsz olyan hitelkártyát, ami a feleségeddel/férjeddel közös használatú. Már az is visszatartó erővel bírhat, ha úgy kéritek, mindketten kapjatok sms-ben értesítést, ha valaki leemel iksz összeget a kártyáról, hiszen akkor egyből fény derül a költekezésre. De megállapodhattok kedveseddel abban is, hogy mondjuk 50 000 Ft fölötti költekezésnél az ő beleegyezése is szükséges a kártya használatához.

2. Állíts fel egy szabályt új cucc vásárlásához. Tegyük fel, albérletben élsz, és eleve szűkös a hely. Mondjuk, legyen egy nagyobb hátizsákod, ami meghatározza a birtokolható tárgyak mennyiségét. Férjen a táskába egy notebook, egy váz, három objektív, és a kedvenc ruháid. Tegyük fel, tudod, hogy három hónap múlva költöznöd kell, tehát nem vásárolhatsz semmi újat, hiszen az már nem férne be a hátizsákba. Vagy: állítsd fel magadnak betartandó szabályként, hogy csak 3-6-9-12 havonta (húzd alá, amelyik a fizetésedhez leginkább illik) vehetsz egyetlen egy valamit, ami 100 000 Ft-nál többe kerül, de 300 000 Ft-nál nem drágább, és mondjuk évente, kétévente egy még drágább tárgyat (pl. egy új fényképezőgépet), aminek azért ne haladja meg az ára az X százezer forintot.

3. Olvasd el újra azon gépek, vázak, vakuk stb. tesztjeit, amik már a birtokodban vannak. Emlékszel még, hogy mennyire rá voltál pörögve anno arra a Nokin X9880 vázra? Vagy arra a BS 990 vakura? Esetleg arra a 35 mm F1.2 obira, ami nélkül már el sem tudtad volna képzelni az életet? Most hunyd le a szemed, engedd, hogy melegség járja át a tested, és tudatosítsd magaddal, hogy „hiszen ezek a cuccok már mind megvannak, megvásároltam őket, és boldog tulajdonosnak érezhetem magam!”. Érzed a lelkeddel a kellemesen szétáramló meleget? Nem? Na, akkor nyisd ki a szemed, ülj le a gép elé, és nyisd meg azokat a teszteket, és olvasd el őket újra, érezd, ahogyan fellángol benne a birtoklási vágy, majd tedd le magad elé azt a vázat, vakut, objektívet, és simogasd meg őket!

4. „Több cucc, több probléma!” – emlékeztesd magad arra, hogy minél több „kacattal” kell nap mint nap vívódnod („most a 35-öst vagy az 50-est vigyem magammal?”), annál bonyolultabb lesz az életed – fölöslegesen. Ha több ruhát vásárolsz, egyre több helyre, egyre nagyobb szekrényekre lesz szükséged; ha új fényképezőgépet veszel, a számítógépedet is frissítened kell: nagyobb fájlok nagyobb számítási teljesítményt, és több helyet igényelnek.

5. Számíts rá, hogy „ehhez is hozzá fogsz szokni”, azaz idővel kivész minden újdonságból az újdonság érzete. „Hedonikus Adaptációnak” hívja a szakirodalom azt a jelenséget, ami a materiális javak, az életvitelünk hirtelen javulása, a jó és a rossz események „újdonságérzetének” elvesztését jelenti. Ha nyersz a lottón, egy darabig a föld fölött lebegve jársz, aztán rájössz, mennyire stresszes is lehet a hirtelen jött gazdagság, és szép lassan visszaszállsz a többi ember közé, s hozzászoksz az új körülményekhez. Ugyanez érvényes arra is, ha veszel egy új fényképezőgépet (vagy akármit), amire nagyon vágytál: mindegy, milyen drága volt, pár hét urán már úgy fogod kezelni, mintha mindig is meg lett volna, mintha mindig is ott lett volna a fotós hátizsákodban. A trükk itt nem abban rejlik, hogy soha ne vásárolj új cuccot, hanem abban, hogy ne értékeld túl a dolgokat, ne értékeld túl azt a látszatboldogságot, amit az adott jószág megszerzése okoz.

6. Bérelj, vagy kérj kölcsön fotós eszközöket. Meglepő módon úgy lehet a legjobban felülkerekedni egy kívánt tárgy utáni sóvárgáson, ha kipróbálod azt. Kérd hát kölcsön a haverodtól, vagy béreld, és használd, „birtokold” egy hétig azt az obit, vagy gépet, vagy akármit. Ha még ezek után is oda és vissza leszel a kívánt tárgytól, akkor nyugodtan megveheted, mert tényleg fogod is használni.

7. Tudatosítsd magadban azt a tényt, hogy a fényképezőgépek sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mintsem különböznek egymástól. Tudat alatt sokkal jobban kiemeljük a különbségeket, mint a hasonlóságokat, pedig a valóságban a konzum cuccok nagyon hasonlóak. Minden (működő) fényképezőgéppel ugyanúgy lehet fényképezni; egy jó fotó nem attól lesz jó, hogy picit kisebb a színzaj, vagy 16 helyett 100 megapixeles felbontásban készült. Persze, mindig lesznek olyan gépek, amik közelebb állnak funkcióikkal az igényedhez, de ha egyszer megtaláltad azt a masinát, hidd el, hogy az utódja sem lesz sokkal jobb, fölösleges annyira sóvárogni utána.

8. A szükséges és a kívánatos közti különbség. Valószínűleg ez a legkeményebb dió: ha van egy „A” masina, ami után annyira sóvárogsz, hogy szinte beleszakad a szíved, miközben tudod, hogy „B” fotógép az, ami szinte 100%-ban megfelel az elvárásaidnak (és emellett feleannyiba kerül, ráadásul xy-ban jobb is, mint az „A” gép), cserébe csúnyább stb. mint az „A” példány. Ha profi fotós vagy, könnyű (vagy legalábbis könnyebb) a dolgod, hiszen tudod, hogy milyen felszerelésre van szükséged a fotós feladataid elvégzéséhez, és minden más egyszerűen pazarlás lenne. Az amatőrök viszont mindig a jobbra, szebbre, nagyobb felbontásúra stb. vágynak, mert sok esetben azt hiszik, „na, majd ’A’ géppel fogom meglőni életem fotóját”, közben sokkal többre mennének egy jó tanfolyammal, vagy egyszerűen azzal, ha többet fényképeznének az adott felszerelésükkel. Gyakran esünk abba a hibába, hogy drágán megvesszük a kívánt fotós cumót, majd az csak pihen a táskában, hiszen már sóvárgunk a következő áldozat után, ahelyett, hogy kimozdulnánk a nappaliból, és elkezdenénk használni jószágainkat.

9. Vesd össze az új, 500 000 Ft-os gépet azokkal a dolgokkal (értékekkel), amikre még elkölthetnéd azt az összeget. Lehet, hogy sokkal jobban járnál, ha mondjuk a mostani, már meglévő szetteddel elmennél egy világkörüli hajóútra, és szénné fotóznád a szebbnél szebb helyszíneket? Lehet, hogy sokkal nagyobb hasznodra válna, ha elvégeznél 3-4 profi tanfolyamot? Érted, mire akarok kilyukadni, nem?

_1030692

10. Egyszerűen kapcsold ki a számítógéped, rugaszkodj ki a fotelből, és menj el fotózni! Még ősszel vagy télen is rengeteg olyan téma vár rád, amit érdemes lefényképezni. Ismerkedj meg mostani fényképezőgépeddel, mélyítsd el kapcsolatotokat, és használd végre! (Készült a petapixel.com cikkének ötlete alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...