Ezért van szükséged egy 50 mm F1.8 objektívre!

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy milyen objektívet vegyenek az első cserélhető objektíves fényképezőgépükhöz, szinte minden esetben az 50 mm F1.8-at ajánlom. Hogy miért? Mert általában minden gyártónak ez a legkedvezőbb árú optikája, és mert ez az a lencserendszer, ami már olyan vékony mélységélességet nyújt, ami azt a atipikus „tükörreflexes kinézetet” (értsd: elmosott háttér) adja. Amint megjelent, megvettem magamnak is a Canon EF 50 mm F1.8 STM-et, amit azóta is nagy megelégedéssel használok nem csak géptesztekhez, hanem hobbifotózásra is. Egyáltalán nem foglal sok helyet a fotós táskámban, és a teljesítménye a jóval drágább modelleket is kegyetlenül „megdolgoztatja” a felárukért.

stm50front

Szóval, miért is vásárolnál te magadnak egy ilyen, vagy ehhez hasonló objektívet? Íme, pár érv, ami az 50 mm F1.8 mellett szól!

1. Mert olcsó és kevés helyet foglal

Amint már írtam, az „ötvenegynyócas” kis helyen elfér, és senkit nem visz csődbe (még akkor sem, ha korábban a gatyádat is otthagytad a régóta vágyott full frame vázért). Főleg a CaNikon rendszereket használók járhatnak nagyon jól, mert az említett Canon EF 50 mm F1.8 STM általában bruttó 40 000 Ft körül beszerezhető, de a Nikon AF-S Nikkor 50 mm F1.8G sem kerül többe bruttó 55 000 Ft-nál (ráadásul képe – szerintem – jobb, mint az F1.4-es nagytestvéré).

lowlight

2. Mert nagyon jó vele gyenge fényben fotózni

Az F1.8-as ötvenes több FÉ-vel jobb, mint az általánosan használt 18-55 mm-es kitobjektívek, így nem kell este sem az egekbe emelni az érzékenységet, ha a barátnődet le akarod kapni a Mátyás templom előtti téren.

xmas

3. Az „SLR kinézet”

Sokan csak azért vesznek tükörreflexes fényképezőgépet, mert megkívánják azt a kinézetet, amit divatmagazinokban, vagy online képtárakban látnak (papírvékony mélységélesség). Azonban első körben valószínűleg csalódnak majd egy nagyot, ha csak az imént említett 18-55 milliméteres, szettben kapott optikát használják. Ez a megoldás: vegyél egy 50 mm F1.8-at!

bokeh

4. Borotvaéles

Igaz, kicsit rekeszelni kell, de például az én ötvenesem már F2.8-tól igen szépen karcol, F4-től pedig már félni szoktam, nehogy megvágja a szenzort 🙂

sharp

Canon EOS 5Ds R és  EF 50 mm F1.8 STM @ F4.0

5. A bokeh (háttérelmosás) miatt

Persze, tudom, hogy az F1.2-es „krémgyárhoz” képest nem nagy szám a tizedannyiba kerülő F1.8-as, de hé, tizedannyiba kerül! A képminősége – a háttérelmosást is beleértve – pedig vetekszik a tízszer annyiba kerülő objektívével! Nem viccelek!

bokeh1

6. Mert lehet vele makrózni

Nem hirdetik sehol, nem írják sehol, de az ötvenesekkel remekül lehet makrózni is! Egyszerűen annyi a dolgod, hogy veszel hozzá fillérekért egy fordítógyűrűt, aminek az egyik vége EF/F (vagy akármilyen) bajonettel szerelt, míg a másik fele a te objektíved szűrőmenetébe csavarható. És igen, fordítva teszed fel a vázra, élességet és rekeszt pedig kézzel állítasz. Megjegyzés: érdemes erre a célra a régebbi, külön vezérlőgyűrűvel váltható rekeszértékű optikát venni (pl. a Nikon AF-D 50 mm F1.8-at), vagy olyan fordítógyűrűt, ami vezetéken keresztül átviszi a rekeszérték és az AF jelét.

 fordito

Kép innen

Még sorolhatnám az 50 milliméteres objektívek előnyeit, de nem teszem. Ha még nincs, vegyél egyet, és kezdj el kísérletezni vele! (Készült a petapixel.com posztja alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...