Eyeborg – a kameraszemű ember

Rob Spence egy baleset következtében kilenc éves korában elvesztette látását jobb szemére, ám csak 26 évvel később döntött úgy, hogy élettelen szemét eltávolíttatja, és a helyére egy kamerát tesz. A filmgyártással foglalkozó Spence 2011-ben már bemutatta „projektjét”, ám akkori „borg-szeme” csupán egy marék vezetékből és elektronikai alkatrészekből összegyúrt gombócra hasonlított. Az évek során több frissítésen és továbbfejlesztésen ment keresztül a szemkamera, így ma már kívülről nézve valóban kezd hasonlítani az emberi szemre. A készülék egy műszemből, és a mögé szerelt kameramodulból áll, aminek beépített akkumulátora és vezeték nélküli jeladója is van. A kamerarendszer nincs összekötve Spence látóidegével (ennyi idő után már az amúgy is elsorvadt), így az nem láthatja el egy igazi szem szerepét, de a modul segítségével háromperces mozgóképeket lehet felvenni. Az időkorlátra a túlmelegedés elkerülése végett van szükség.

spence1

Rob Spence – „Mr. Eyeborg”

A jeladó közreműködésével Spence egy kis hordozható kijelzőn láthatja a szemkamera élőképét; a borg-szemet egyébként úgy lehet be- és kikapcsolni, hogy egy mágnest hozzáérintünk. Íme, egy kép, amin azt láthatjuk, amit Spence rendszere rögzít:

spence5view

„Mr. Eyeborg” csapatával most azon fáradozik, hogy a kamera túlhevüléses problémájára találjanak gyógyírt, ugyanis szeretne egyszerre akár több órás felvételeket is készíteni életéről, mindennapjairól szóló dokumentumfilmjéhez. Spence saját weboldala, amit az érdeklődőknek mindenképp érdemes felkeresni, itt található. (Forrás: petapixel.com)

spence2

Ez már a v4.0

spence3

spence4

Külső kijelzőn látható a szemkamera élőképe

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.