Első kóstoló: Olympus PEN-F – végre megérkezett!

Képminőség, videó

A képminőségről egyelőre csak a masina saját JPEG állományai alapján tudok nyilatkozni; ehhez a menüben kikapcsoltam az összes zajszűrést, a szokásos ISO képeket stabil háromlábra szerelt géppel lőttem 2 mp-es önkioldó és kézi élességállítás használatával. Sajnos, pont kifogtam az esős, igazi pocsék időjárást, így a képminták is ennek megfelelőek. Lássuk, mennyire zajosak az ISO-s képek:

pen-f_iso1_sm pen-f_iso2_sm pen-f_iso3_sm pen-f_iso4_sm

Amint látható, a PEN-F-ben muzsikáló 20 MP-es Sony szenzor ISO 1600-ig szinte kompromisszumoktól mentesen használható, de ISO 6400-ig is igen jó képminőséget produkál. Az ISO 12 800 és az ISO 25 600 értékek elsősorban fekete-fehér képalkotáshoz ajánlhatóak, illetve olyan esetekre, amikor fontosabb a fotó elkészülte, mint a minősége. Ha tippelnem kellene, azt prognosztizálom, hogy a RAW konverzióval további fél-egy FÉ lépést nyerhetünk úgy, hogy a részletek az ISO 3200 és afölötti értékeken jobban megmaradnak, viszont a színösszefolyás mértéke nagyobb lesz ISO 12 800 és ISO 25 600 értékeken. Majd meglátjuk, amint megérkezik az új ACR. Képminták errefelé.

Az Olympus mérnökei a videofelvétel kapcsán is odatették magukat: már a PEN-F is képes legfeljebb 77 Mbps adatsűrűségű mozgóképek rögzítésére, ami nagy szó, főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy ez a fotómasina elsősorban a fényképezésről szól, és ennek megfelelően arra lett kihegyezve. Bár nincs lehetőségünk külső mikrofon vagy fejhallgató csatlakoztatására, a kis fotómasina remekül elvan önmagában is.

Van lehetőség szélzaj-szűrésre, kijelezhető a timecode; a legnagyobb felbontás elmarad a jelenleg divatos 4K-tól, mert itt legfeljebb csak Full HD-ban tudunk operálni. Cserébe 50/60 kép/mp is lehet a képfrissítési frekvencia, ami nyugodt, „folyékony” videó-fájlokat eredményez. A képkockák lehetnek ALL-I vagy IPB módszerek alapján tömörítve – előbbi nagyobb, de könnyebben szerkeszthető fájlokat alkot, míg utóbbi előnyösebb olyan esetekben, ha nem kívánjuk utólag feldolgozni mozgókép-anyagunkat.

A PEN-F módválasztó tárcsáján külön pont van a Manuális Videózáshoz, tehát ráhatásunk van a rekeszre és a záridőre egyaránt. A szenzormozgatásos képstabilizáció mellett a hibridet is használhatjuk, ahol viszont valamelyest csökken a látómező, és – tapasztalataim alapján – néha (főleg svenkeléskor) kissé szaggat, rángat, hullámzik a kép. Aki szeretné, az a művészi szűrőket is ráhúzhatja mozgóképeire, így igen érdekes kisfilmek születhetnek. Pár tesztvideó innen tölthető le.

Értékelni a tapasztaltak alapján még nem tudok, az első benyomások mindenképp pozitívak. Nekem személyesen nagyon tetszett a váz, és ellenben másokkal, nekem nem nyomta az ujjamat a Kreatív Vezérlőtárcsa sem. Amire mindenképp ki szeretnék térni, ha egyszer visszakapom egy hosszabb időszakra a készüléket, az a fókuszrendszer, és a RAW képminőség. És persze, jó lenne még párszáz képminta normális körülmények közepette!

Az Olympus PEN-F fényképezőgépet, az M.Zuiko 75 mm F1.8, az M.Zuiko 25 mm F1.8, az M.Zuiko 12mm F2, és az M.Zuiko 17 mm F1.8 objektíveket az Olympus Mintabolttól kaptam bemutatóra. A PEN-F teljes műszaki leírása, adatlapja itt található, innen pedig bruttó 399 900 forintért 3 év garanciával megvásárolható a váz fekete illetve fekete/ezüst kivitelben.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel! Köszönöm!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...