A Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 m4/3-os objektív tesztje

Magyarországon a Fotoplus Kft. forgalmazza a Venus Optics (Laowa) termékeit, így nekik köszönhetően jutott el hozzám ez a kis gyöngyszem, mégpedig a m4/3 rendszerhez épített Venus Optics Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0, ami egy ekvivalens 15 milliméteres, rektilineáris képet adó, ultra nagylátószögű lencserendszer.

Aki már csomagolt ki Laowa objektívet, az valószínűleg sejti, hogy ez a termék is vákuumcsomagolt nejlonzacskóban érkezik egy ízléses, minőségi dobozba rejtve. Nem tudom, hogy a kínai gyártónak mi a célja ezzel a lépéssel – talán egy esetleges konténerhajó-katasztrófától félnek? Több ezer méter mélyben, az óceán fenekén oly’ mindegy, mibe van csomagolva az elsüllyedt áru..

A Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0-hoz egy fém napellenzőt és két lencsevédő kupakot (első és hátsó védősapka) kapunk a gyári csomagolásban. A frontlencsét védő korong retesze nem csak oldalról, hanem elölről is nyitható, igaz, ha fent van az objektíven a napellenző, akkor kissé nehézkes ennek a kupaknak a felhelyezése és a levétele. A teszt során rájöttem, hogy úgy lehet a legegyszerűbben hozzáférni a nyitóreteszekhez, ha 1) nem használjuk a napellenzőt, 2) a „szirmok” közti résen, oldalról próbálkozunk.

A C-Dreamer fekete és ezüst fényezéssel egyaránt rendelhető; bár nem láttam a fekete változatot, valószínűleg az jobban illett volna a két tesztgépemhez, az Olympus OM-D E-M5 Mark II-höz és a Panasonic DMC-GH4-hez.

A Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 meglepően kicsi, az E-M5 Mark II vázon szinte „elvész” – méretben tehát jobban harmonizál az Olympus PEN, vagy a Panasonic GX gépeivel, mint a nagyobb, dSLR vázakra hasonlító gépekkel. A C-Dreamer tömzsi, minőségi felépítésű, ennek ellenére könnyű: a standard verzió 170 grammot, míg a „könnyített” 150 grammot nyom.

A 110° fokos látómezővel bíró optika 9 csoportba rendezve tartalmaz 13 lencsetagot, melyek közül három különösen alacsony szórású, illetve kettő darab szférikus. A frontlencse érdekessége, hogy a gyártó saját, úgynevezett „Frog Eye Coating” bevonattal látta el. Ennek a bevonatnak egyfajta hidrofób tulajdonsága van, így a vízcseppek gyorsan és nyom nélkül leperegnek róla. Nem hiszed el? Nézd meg ezt a videót:

A blende írisze hét lamellából áll, s bár egy ultra nagylátószögű objektívnél nem épp a legfontosabb szolgáltatás a krémes bokeh, így sem lehet panasz a háttérelmosás milyenségére. A Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 legkisebb tárgytávja 12 cm, legnagyobb nagyítása 0,11:1, mérete 50 x 55 mm, a szűrőmenetének átmérője 46 mm. Az F22-ig szűkíthető blende F-értéke progresszív módon állítható, azaz minél közelebb kerülünk a legszűkebb értékhez, annál kisebb mértékben kell elforgatni a rekeszállító gyűrűt. „Csőrös” fényképezőgépeknél (pl. a GH4, ahol a beépített vaku csőre az objektív fölé belóg) ez egy kissé kényelmetlen tulajdonság, ugyanis könnyű a nem megfelelő értékre tekerni a gyűrűt.

A C-Dreamernek nincsenek elektronikus csatlakozói a fém bajonett oldalán, így semmiféle értéket nem visz át a vázhoz. A képek EXIF adatai között ezért nem fog szerepelni sem a gyújtótávolság, sem az F-érték – gyakorlatilag egy sima fémgyűrűt is felcsavarhatnák a Laowa helyére. A fénymérés működik, a fotómasinákat M és A módban lehet minden további nélkül használni. Fókuszáláskor a hátsó lencsetag végez minimális mértékű mozgást, a frontlencse nem mozog, nem forog. A rekeszgyűrű teljes F-értékenként kattan egyet, mozgása sima, de egy kissé feszes (ez lehet, hogy idővel, a használat során lágyul majd).

A próba során kíváncsi voltam arra, hogy a Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0-nek mekkora a torzítása, a peremsötétedése, a kómája, színhibája, és a becsillanásra való hajlamossága. Nyilván fontos volt a kép élessége is, azt azonban külön, tesztábrákkal nem vizsgáltam (lásd majd képmintákat, erre). Első körben a geometriai torzítás mértéke érdekelt, hiszen nincsenek elektronikus csatlakozók, ezért nincs automatikus torzítás-kompenzálás sem. Íme:

A fotókat mind kizárólag a Panasonic DMC-GH4-gyel készítettem, s RAW-ban fotóztam. A képek hívásakor az Adobe Camera RAW legfrissebb változatát használtam alapértékekkel, csupán az expozíción módosítottam, ahol kellett. A torzításos képet a RAW Therapee képfeldolgozó szoftverrel is megnyitottam, s mint sejthető volt, ugyanolyan mértékű torzítást láttam, mint az ACR-rel hívva. Egy ekkora látószögű optikánál egyáltalán nem nevezhető vészesnek a hordózás mértéke.

A vignettálás, avagy a peremsötétedés már más kérdés, itt ugyanis még a mért F8-as értéken sem szűnik meg teljesen a hatás. Sebaj, akinek nem tetszik, az egy csúszka elhúzásával megszabadulhat tőle.

Mint szinte minden ultra nagylátószögű optikánál, úgy itt is meghatározó része a fényképeknek a becsillanás, avagy a flare-hatás. Csodák nincsenek, a Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 esetében sem lehet kiszűrni az oldalirányú, erős fényforrás okozta becsillanást. Ügyes kompozícióval megkönnyíthetjük életünket.

Csillagfotózásra teljesen nyitott rekesznél akadnak jobbak is a C-Dreamernél, hiszen itt a kép sarkai felé haladva egyre nagyobb a fénypontok csóvásodása, kómája. A színhibákat viszont nagyon jó kordában tartja a kis objektív, a valós felhasználás során gyakorlatilag nem látni lilás él-elszíneződést. A kép élessége már teljesen nyitott rekesz mellett is nagyon jó (középen), gyakorlatilag F2.8-nál lejjebb nem kell menni a blendével, ha a témánkat középre helyezzük. A képsarkok körülbelül F4-5.6 környékén lesznek a legélesebbek, F8-tól már csak a diffrakcióval találkozhatunk. Az ígért képmintákat errefelé találjátok.

Értékelés

A Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 egy rendkívül kompakt, F2-ről induló, teljesen manuális ultra nagylátószögű objektív a m4/3 rendszerhez. Kis mérete és alacsony súlya miatt szinte bárhová magunkkal vihetjük, s akár a legkisebb m4/3 vázakkal is jól mutat. Hordótorzítása ebben a kategóriában csekély, képélessége, képminősége már teljesen nyitott rekesszel is nagyon jó. Igaz, a peremsötétedés szinte a teljes F-tartományban jelen van, ez egyrészt kellemes hangulatot kölcsönöz a képeknek, másrészt egy csúszkával korrigálható, ha nem szeretnénk, hogy jelen legyen a fotókon. Mivel nincs elektronikai kontakt objektív és váz között, ezért az EXIF adatok hiányosak lesznek. Fénymérés és élkiemeléses kézi élességállítás viszont van, így a fotózás öröméből csak keveset vesztünk.

A termék építési minősége nagyon jó; ez nem is csoda, hiszen a tubus, a napellenző és a bajonett is fémből van, a gyűrűk nem lötyögnek, minden „passzentosan” van összerakva. Akinek nagyobb a keze, vagy csak virsli ujjai vannak, az a kis méretek miatt nehezebben boldogulhat a kis Laowával, de közepes méretű praclikkal megáldott fotósok nem fognak különösebb akadályba ütközni a napi használat során. A Venus Optics Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 Standard és Light változat egyaránt bruttó 199 900 forintért vásárolható meg a Fotoplus Kft. szaküzleteiben, vagy webshopjában. Tőlem jár neki a „Jóféle” plecsni!

Venus Optics Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 Standard

A Venus Optics Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2.0 Standard objektívet a Fotoplus Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...