Bemutató: Manfrotto Spectra2 és Lykos bi-color LED lámpák

Lykos bi-color

Bár a Spectra2 videózáshoz nagyon praktikus fényforrás, számomra inkább a Manfrotto Magyarországtól kapott csomag másik alanya, a Lykos bi-color volt érdekesebb, ami már egy testesebb, jóval nagyobb fényerejű LED-es lámpa. Annak ellenére, hogy a lámpatest már egy nagyobb kategóriát képvisel, tömege még mindig kellemesen csekély (470 gramm akku nélkül), így forgatáshoz, fotózáshoz könnyűszerrel magunkkal vihetjük akár hátizsákunkban is. De azért a Lykos már egyértelműen olyan fényforrás, amit inkább állványról használnék, mintsem egy vakusaruba helyezve. Az állvány alatt azért ne a hatalmas, akár 2,5 méter magasra kihúzható szörnyekre gondoljunk – akár egy pici, asztali háromláb is megteszi.

_1140973

A Manfrotto Lykos két 1/4”-os állványmenettel van ellátva (a készülék alján és tetején van 1-1), és ezeken kívül rendelkezik egy kényelmes, jól megmarkolható fogantyúval is. A nevében a bi-color jelző arra utal, hogy fényének színhőmérsékletét igényeinknek megfelelően, 3000 és 5600 K között fokozatmentesen állíthatjuk. A színkeverés érdekes módon zajlik: az összesen 48 darab LED közül 24 db 3000 és 24 db 5600 K-s lett felszerelve a panelra. Ha a lámpatest oldalán található potmétert elkezdjük elforgatni, akkor attól függően, hogy a 3000 vagy az 5600 K irányába haladunk, úgy erősödik fel az egyik fajta LED-ek fénye, és halványul a másik diódáké.

colorchange

Mint a Spectra2 esetében, úgy a Lykos-nál is 93-nál nagyobb CRI-s LED-eket alkalmaz a gyártó, így a színvisszaadása nagyon jó a lámpának. A Lykos bi-color legfeljebb 1500 lux (1 méteres távon) fényerővel bír; az áramellátás vagy a mellékelt hálózati tápegységgel, vagy a fentebb említett, L-típusú Li-ion akkuval biztosítható.

_1140978

_1140979 _1140980

A Lykos bi-color Bluetooth hálózati adapterrel bővíthető, ami lehetővé teszi, hogy a készülék minden paraméterét (fényerő, színhőmérséklet) iOS operációs rendszert futtató okoseszközről vezérelhessük (Android operációs rendszerre egyelőre nincs megfelelő app). Ez a lámpa a Manfrotto Digital Director App alkalmazással is távirányítható, ráadásul egyszerre akár több Lykos-t is kezelhetünk.

_1140987

_1140984

A Lykos hátoldalán található színes kijelzőn a fényerőt és a színek vegyítési arányát láthatjuk (mindkét érték százalékban jelenik meg). A markolattal ellentétes oldalon egy vakusarura hasonlító foglalattal találkozhatunk, ami azt a célt szolgálja, hogy több lámpatestet köthessünk össze (ez egyébként a Spectra2 lámpatesten is megtalálható). Természetesen a Lykos bi-color is szűrőzhető – a dobozban egy fénylágyító előtétszűrőt találunk mellékelve.

_1140992

A Lykos bi-color neoncsővel megvilágított, esti fénykörülmények közepette alábbi eredményeket produkálta (minden esetben RAW-ban fotózva, az utómunkálatok során a szürkére mérve beállított fehéregyensúllyal dolgozva):

színkorrigált

Korrekció nélkül így néztek ki a felvételek a Lykos bi-color fénye nélkül, 100%-os 3000 K-s megvilágítással, 50-50% 3000/5600 K fénnyel, illetve 100%-os 5600 K fénnyel:

korrigálatlan

Mindkét lámpa megvásárolható a Manfrotto Magyarország partnereitől, a Spectra2 ára bruttó 71 600 Ft, míg a Lykos bi-color 156 600 Ft. Fontosabb műszaki paramétereik:

tablazatmanfrottoled

Rövid értékelés: mind a Spectra2, mind a Lykos bi-color meggyőzően jó minőségű LED lámpa, és a maguk célterületén igen jól teljesítenek. A Spectra2 ideális például interjúkészítéshez, ahol a gyorsan bevethető, kis helyigényű, kis tömegű, de erős és stabil fényű megvilágítás életbevágóan fontos. A Lykos bi-colorral már akár egy ad hoc jellegű portrézás is belefér, de olyan helyeken is videózhatunk, ahol már tágabb tereket kell bevilágítani. Természetesen minél több lámpánk van, annál jobb, kellemesebb lesz az eredmény. Egyedül az árukat tartom kissé magasnak, de a minőséget köztudottan meg kell fizetni. Nyugodt szívvel ajánlom mindkét lámpát!

ajanlom

Manfrotto Spectra2 és Manfrotto Lykos bi-color

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...