Bemutató: Manfrotto Spectra2 és Lykos bi-color LED lámpák

_1140952

Spectra2

Még év elején írtam róla hírt, hogy a Manfrotto új LED lámpákat jelentett be. Köztük szerepelt a Spectra2 is, amit a gyártó elsősorban videózáshoz ajánl. A felületszerelt (SMT – Surface Mount Technology) LED-ekkel ellátott kisméretű lámpatestet a megfelelő közdarab segítségével fényképezőgépünk/videokameránk vakusarujába csúsztatva, vagy akár állványra szerelve is használhatjuk forgatáshoz. Az eszköz alján egy fém, 1/4”-os csavarmenet található, ahová a közdarabot kell becsavarnunk. Gyárilag egy kis gömbfej jár a termék mellé, amivel vakusaruba illesztve használhatjuk megvilágítási feladataink elvégzéséhez.

_1140955

A Spectra2 alaphelyzetben hat darab ceruzaelemmel vagy ceruzaakkuval üzemeltethető, de lehet hozzá opcionálisan olyan adaptert is rendelni, amivel L-típusú Li-ion akkuról (pl. BL-F970, 7,4V, 6,3Ah, 47Wh) működtethető. A csomagban háromféle előtétszűrőt kapunk, melyekkel melegebb színt, illetve lágyabb fényt tudunk kicsiholni a lámpából.

spectra2_backanim

A Spectra2 egyébként olyan LED-ekkel van felszerelve, melyek vibrálás mentes fényt adnak, és CR indexük 93 fölötti (Color Rendering Index, avagy színvisszaadási index; ez az érték minél közelebb van az – elméleti – 100-hoz, annál jobb, természetesebb hatású a fény. A 90-es érték fölötti fényforrások kiváló színvisszaadást produkálnak). A vibrálás mentes fény nagyon fontos főleg videózásnál, hiszen a hálózati frekvencián (50 Hz körüli érték) való villódzás sávosodást, ugráló expozícióértékeket jelentene, ami a felvétel esztétikai értékét, és persze a képminőséget jelentősen lerontaná (a neoncsövek zöme például okozhat efféle képi hibákat).

_1140956

A LED-es megvilágítás egy másik előnye, hogy a működtetés közben termelt hő mértéke minimális, így sem a portréalany, sem az operatőr nem kerül „izzasztó helyzetekbe”. Ráadásul a Spectra2 még ceruzaelemekkel feltöltve is kellemesen könnyű, így a kisebb testű fényképezőgép/videokamera hibridekkel (pl. Panasonic GH sorozat) való használat sem válik veszélyessé (letörő vakusaru, billegő, kiegyensúlyozatlan fényképezőgép).

_1140971

A Manfrotto Spectra2 5600 K színhőmérsékletű fénye maximum 650 lux teljesítményre képes (1 méteres távolságra értve), tömege 225 gramm (akkuk nélkül), és 1000 mAh kapacitású NiMh akkumulátorokkal kb. 110 perces üzemidőre képes. Arra az esetre, ha nem szeretnénk függeni az elemek/akkuk korlátozott teljesítményétől, akkor opcionálisan megvásárolható hálózati adapterrel is meghajthatjuk a lámpát. A LED-ek fényereje egyébként 1-100% között villódzásmentesen szabályozható.

_1140966

A Spectra2 normál és turbó üzemmódja között körülbelül 1 FÉ különbség tapasztalható, ha előzőleg maximumra vettük a fényerőt:

színkorrigált_kicsi

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...