Az MIT újra feltalálta a polárszűrőt – majdnem

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) szakemberei olyan technológiával álltak elő, ami egyeseknek már ismerősen cenghet. Az újdonság ugyanis képes arra, hogy tükröződő (üveg)felületeken keresztül fényképezhessünk tükröződésektől mentesen. Persze, már korábban is voltak arra megoldások, hogy például üveglapokon át lehessen úgy fotózni, hogy a lehető legtöbb fényvisszaverődést kiszűrhessük a képről (pl. polárszűrővel), de az MIT Media Lab megoldása az összes eddiginél hatékonyabb és több irányból érkező fény esetében is működik.

Az MIT kutatói egy olyan eljárást dolgoztak ki, ami érzékeli, méri, hogy mennyi időbe telik, míg például a rendszervaku fénye visszaverődik a közelebbi (pl. ablaküveg), és a távolabbi (maga a téma) tárgyakról, majd egy kivételével az összes adatot kiszűrik, és csak azt dolgozzák fel a képalkotás során, ami a témánkat világította meg, így a nemkívánatos fényvisszaverődések teljes mértékben elkerülhetők.

mit02

Az új eljárás a Fourier-transzformáció elvére épül, ahol a beérkező jelet a feldolgozás során többféle, egymástól elkülönített frekvenciára bontják. Az MIT csapata egy módosított Microsoft Kinect One kamerával készült fotó 45 frekvenciáját különítette el, melyek közt volt olyan jel, ami a rendszervaku fényének az üvegen és a témán való tükröződéseit tartalmazta. Az eltérő távolságokból visszavert fény (jel) a kamera érzékelőjére némileg eltérő időközökben érkezett, így a szakembereknek már rendelkezésükre állt egy olyan adathalmaz, ahonnan igény szerint lehetett válogatni: ha kell akár csak és kizárólag a tükröződést, illetve csak a témát is meg lehet örökíteni. A legszebb része a dolognak, hogy az eljárás akár már pár éven belül bekerülhet fényképezőgépeink vezérlőszoftvereibe is. (Forrás: gizmodo.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...