Forradalmasíthatja a filmipart a Lytro 755 MP-es Cinema kamerája

Pár napja volt róla szó, hogy a Lytro kiszáll a végfelhasználói piacból, azaz nem fejleszt, nem gyárt (egyelőre) több kommersz fényképezőgépet, hanem teljes mellszélességgel a filmipar igényeinek szenteli magát. Így születhetett meg a Lytro Cinema kamera, amely 755 MP-es felbontással, 300 kép/mp-es képfrissítési frekvenciával ötvözi a fény-tér felvételi módot. A Lytro új kamerája minden egyes képkockát gyakorlatilag egy 3D-s modellé alakít, ahol a szokványostól eltérően nem csak egy sík mentén készül a felvétel, hanem számtalan aspektus rögzítésre kerül.

lytrocinema

A kamera rögzíti az intenzitást, a színeket, és a fénysugarak beesési szögét. Ennek eredményeként szinte korlátlan lehetőségek állnak a szakemberek rendelkezésére az utómunka során, ahol nem csak a kívánt pontra lehet állítani az élességet, de játszhatunk a mélységélességgel, a zársebességgel, és a képfrissítési frekvenciával. Sőt, a Lytro elmondása szerint zöld háttérre (green screen) sem lesz soha többé szükség: a téma részleteinek mélységi információi alapján lehet majd kijelölni és kivágni a nemkívánatos részeket.

Robert Stromberg, aki kétszeres Oscar-díjas látványtervező és rendező, óriási potenciált lát a Lytro technológiáiban. Mivel az új kamera a fénysugarak irányvektorát és intenzitását egyaránt rögzíti, így gyakorlatilag a Lytro Cinema több fókuszsíkot, több perspektívát és több rekeszértéket vesz fel egyszerre. Ennek következtében – amint már fentebb is említettem – az utómunkálatok során oda helyezhetjük a fókuszt, ahová csak szeretnénk, úgy alakíthatjuk a mélységélességet, ahogy arra igény van, úgy válthatjuk a perspektívát, ahogyan kedvünk tartja. És mivel a mélységélességi térkép minden egyes képkockával együtt mentésre kerül, így a CGI kombinálása az élőképpel sokkal gördülékenyebbé válik.

Mivel a fény-tér kamerák többféle perspektívát rögzítenek, így akár 3D-s képpárokat is gyárthatunk egy-egy kattintással. Sőt, a többféle perspektíva által akár kameramozgást is utánozhatunk anélkül, hogy akár csak egy millimétert is elmozdítottuk volna a felvevőgépet. Persze, a mozgás mértéke nem korlátlan, de így is igen ütős effektusokat érhetünk el általa. A filmfelvétel egy másik méregfogát húzza ki a Lytro azzal, hogy a Lytro Cinema kamerával utólagosan tetszőleges képfrissítés állítható be, így szükség szerint lehet módosítani a mozgás utánhúzását (motion blur). Tehát 300 fps mellett is lehet olyan képi hatásunk, mintha az adott snitt 24 fps-sel készült volna. A lehetőségek szinte korlátlanok, s míg a fényképezőgépek piacán a Lytro termékei nem igazán tudtak helytállni, addig a filmiparban komoly jövő vár rájuk! Mindenképp érdemes megnézni a technológiákról készített filmeket! (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...