Lapkamerát fejlesztettek a Columbiai Egyetem kutatói

Akár egy papírívre is fel lehetne vinni a kameraegységet, amit a Columbiai Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A „Sheet Camera” egy hajlítható, flexibilis fényképezőgép, ami megannyi pixelből és egyedi, rugalmas optikából áll. Ahogyan hajlítjuk a lapot, amire a rendszer fel van szerelve, úgy változik a gyújtótávolsága az optikáknak. Az ívelt szenzor nem újdonság, de ez az új ötlet nem egyszerűen csak egy ívelt lapka. Professzor Shree K. Nayar és csapata az elasztikus optikai tömbbel alkotott most nagyot: ahogyan hajlítjuk a lapkamerát, úgy zsugorodik a fókusztáv. Ha egy hagyományos optikai tömböt hajlítanánk, akkor az egyes mikro-objektívek között rés keletkezne, ami a képalkotáskor lenne zavaró hatású:

hagyomanyoslencsetomb

Hagyományos tömblencse elrendezés

Az elasztikus lencsetömb viszont hajlításkor is kitölti az amúgy keletkező réseket, így a képalkotást semmi sem befolyásolja:

elasztikuslencsetomb

Elasztikus tömblencse elrendezés – nincsenek hézagok az optikai elemek közt

Ennek előnye, hogy akár 360 fokban is meghajlítható a lapkamera; mivel a hajlításkor nem keletkeznek rések az egyes pixelekhez vezető lencsék között, ezért a képalkotáskor nem romlik a képminőség sem. A felhasználási területek gyakorlatilag végtelenek. Akár egy autó köré is fel lehetne ragasztani a lapkamerát, ami a tolatóradart kiegészítő képet adhatna parkoláskor, kiálláskor, de akár lámpaoszlopokat is körbe lehetne tekerni ezzel az újdonsággal, így a forgalomfelügyelet a jelenlegi megoldásokkal szemben 360 fokos látképet kapna a kiválasztott utcafrontokról.

Azt hitted, hogy a mobiltelefonok vékonyak? Csak várj, míg egy lapkamerát nem kapsz kézbe! Akár a hitelkártyád mellé is becsúsztathatod majd. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...