Nikon D500 teszt – második rész

Menürendszer

Akinek már van/volt Nikon tükörreflexes fotómasinája, az a D500 menüjében sem fog elveszni, mert ez a rendszer gyakorlatilag évek óta nem változott. Összesen hét fő szekció található a rendszerben, ahol az első a „Visszajátszás menü”, a második a „Fényképezés menü”, a harmadik a „Videofelvétel menü”, a negyedik az „Egyéni beállítások menü”, az ötödik a „Beállítás menü”, a hatodik a „Retusálás menü”, és végül a hetedik a „Saját menü”.

nikon_d500_menu2

Amint az sejthető, a Visszajátszás oldalon a képnézegetéssel kapcsolatos funkciókat és szolgáltatásokat érhetjük el (pl. törlés, kép rejtése, képek másolása, automatikus képelforgatás stb.).

nikon_d500_menu4

A második oldalra a Fényképezéssel kapcsolatos dolgok kerültek, így például a fájlok elnevezése, a memóriakártyák sorrendje és funkciója, a képterület kiválasztása, a képminőség a RAW fájlok tulajdonságai és hasonlók.

nikon_d500_menu8

A D500-nak is van dedikált oldala, amely kifejezetten a mozgóképkészítésnek szól. Ezeken az oldalakon adhatjuk meg a képméretet (4K, Full HD, HD), a képterületet (DX, 1,3x), a videók minőségét, a fehéregyensúlyt, a mikrofon érzékenységét stb.

nikon_d500_menu11

Az Egyéni beállításoknál az egyes funkciók és szolgáltatások részletes, mélyre menő paraméterezése végezhető el. Ide helyezték a Nikon szakemberei az automatikus élességállítást, a fénymérést/expozíciót, az időzítőket/AE-rögzítést, a fényképezést/kijelzést, a sorozatfelvételt/vakut, a vezérlőket, és a videót. A „Vezérlők” alatt a fényképezőgép összes nyomógombját (funkciógomb) funkciókhoz rendelhetjük, és a vezérlőtárcsák tulajdonságait is módosíthatjuk (többek közt megfordítható működésük).

nikon_d500_menu12

Az ötödik oldalon a fényképezőgép általános jellegű beállításait hajthatjuk végre. Itt formázhatóak a memóriakártyák, itt állíthatjuk be a menürendszer nyelvét, itt állíthatjuk be az órát és a dátumot, itt lehet módosítani a kijelző fényerejét, beállítani a kijelző fehéregyensúlyát és hasonlók. Az egyéni beállításokat el is menthetjük, így ha idegen kezekbe kerülne a készülék, nem kell attól tartani, hogy elvesznek a gondosan összeállított paraméterek.

nikon_d500_menu17

A „Retusálás menü” csak akkor válik aktívvá, ha a fényképezőgép legalább egy felvételt talál a memóriakártyák egyikén. Ekkor itt férhetünk hozzá a RAW fájlok feldolgozásához (alapszintű RAW-JPEG konverzió), a levágáshoz, átméretezéshez, a torzításvezérléshez, a perspektíva korrekcióhoz, a szűrőeffektusokhoz stb.

nikon_d500_menu19

Az utolsó oldal a mi saját oldalunk, ahová a menüből összeválogathatjuk a leggyakrabban használt funkciókat, így azok mind egyetlen egy oldalon válnak elérhetővé.

nikon_d500_menu1

Természetesen a D500-nak is van gyorsmenüje, azaz afféle információs lap, ahol az összes, a képalkotással kapcsolatos paraméter szerepel. Ez a fenti képen látható oldal az „INFO” gomb megnyomásával érhető el, míg a másik, lentebb látható lap az „i” gomb lenyomására bújik elő:

nikon_d500_menu20

Sajnálatos módon az érintőképernyőt nem használhatjuk a menüben való bóklászáshoz, paraméterezéshez, pedig jóval gyorsabban, kényelmesebben el lehetne végezni a felmerülő munkálatokat, mint a nyomógombok segítségével.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...