Ez a program kiszínezi a fekete-fehér képeidet!

A japán Waseda Egyetem három kutatója, Satoshi Iizuka, Edgar Simo-Serra, és Hiroshi Ishikawa kifejlesztettek egy olyan alkalmazást, ami képes arra, hogy fekete-fehér fényképeket (viszonylag) élethűen kiszínezzen – teljesen automatikusan! Az eljárás konvolúciós neurális hálózatokra épül, ami részletes képelemzéssel ellenőrzi, hogy a jelenet és a téma milyen létező mintáknak felel meg. Ha megvan a megfelelő minta, a program igen hatékonyan és élethűen képes arra, hogy kiszínezze a fénykép elemeit.

color

A képszínező rendszer négy alapvető komponensből áll: egy „alacsony szintű jellemzők” (durva, domináns vonalak pl.) hálózatból, egy középszintű jellemzők hálózatból, egy globális jellemzők hálózatból, és egy színjellemzők hálózatból. A kép vizsgálata során az egyes modulok kiderítik, hogy a felvétel pl. beltérben vagy kültérben, éjjel vagy nappal készült-e, milyen objektumok (például épületek, fák, növényzet) találhatóak rajta, milyen textúrákat tartalmaz stb. Ezen alapadatok kombinálásával már kezelhetővé válik például az emberi bőrszín vagy a naplemente színezte égbolt is. A fenti ábra mutatja a teljes eljárás menetét; aki kíváncsi a tudományos háttérre (képletekkel és teljes leírással együtt), az olvassa el ezt a dokumentációt!

Aki maga is ki szeretné próbálni a program működését, az innen töltheti le a szükséges elemeket. Íme, pár saját konverzió:

1 1c

2 2c

3 3c

4 4c

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...