A történelmet kelti életre Marina Amaral

Marina Amaral brazil művész áll a projekt mögött, amelynek keretein belül régi fekete-fehér fényképek keltek életre. Precíz, alapos munkájának köszönhetően még a 100+ éves képek is úgy festenek, mintha manapság készültek volna! Bár a régi képek kiszínezésével egyre többen foglalkoznak (még mesterséges intelligencia is), az igazi, korhű színezés nagyon nehézkes és lassú folyamat, hiszen rengeteg kutatómunkát kell ahhoz végezni, hogy az adott kornak, kultúrának, népcsoportnak, jelenetnek stb. megfelelő színvilággal lehessen ellátni egy-egy fekete-fehér fotót.

amaral1_sm

The Progressive Farmer / George W. Ackerman, 1931 – Kattints!

Amaral – meglepő módon – nem is olyan rég, tavaly kezdte a régi képek kiszínezését. Munkásságát az Első Világháborúról talált fényképek ösztönözték. Marina azóta több mint 200 fotót „restaurált” (a legkorábbi az 1830-as évekből származik). Csak látszólag könnyű egy jelenetrészhez megfelelő színt találni: „Ha az egyik munkámon, például egy homokos parton, látsz egy kis kavicsot, biztos lehetsz benne, hogy legalább tíz percembe került a megfelelő színárnyalat kidolgozása” – mondta Amaral. Egy-egy fotó feldolgozása akár egy hónapig is eltarthat, a művész ugyanis egyre pontosabb, egyre valóságosabb munkát szeretne végezni. Szabadidejében már azt is tanulmányozza, milyen kölcsönhatásba lép a fény a különféle anyagokkal, hogy pontosabb árnyalatokat vihessen a régi képekre.

amaral2

Marina Amaral munkásságát egy fotókönyvként szeretné kiadni, de kiállításon is megmutatná a restaurált fotóit. Nem titkolt célja, hogy egy mindent átfogó dokumentumfilmet forgasson erről a fáradtságos, de kétségtelenül szép munkáról.

amaral3_sm

Kattints!

Marina Amaral weboldala, Instagram, Twitter és Flickr oldalát ezeken a linkeken találjátok. (Forrás: digitalrev.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...