Sószemnél is kisebb ez a 3D nyomtatóval készült kamera

Német mérnökök egy sószemnél is kisebb kamerát nyomtattak. A Stuttgarti egyetem PhD hallgatókból álló kutatócsoportja 3D nyomtatással készített egy olyan miniatűr kamerát, aminek optikája csupán 0,12 milliméter széles, és elfér egy fecskendő tűjében. A jelenlegi gyártási technológiák nem teszik lehetővé az ennyire apró lencsetagok előállítását, ám additív 3D nyomtatással megoldható ez a probléma is. Timo Gissibl és Simon Thiele, akik a kutatócsoportot vezetik azt nyilatkozták, hogy a térbeli nyomtatással nemhogy lehetővé válik a korábban elképzelhetetlen apró eszközök előállítása, hanem maga a tervezés is csupán pár órát vett igénybe.

kamera1

Az összesen három lencsetagból álló optika egy másfél méteres, az emberi hajszálnál csupán kétszer vastagabb optikai szálhoz csatlakozik, amit bele lehet injektálni az emberi testbe, hogy az orvosok könnyebben felderíthessék a kóros elváltozásokat. A kamerát egy apró fényforrással – egy LED-del – is felvértezték, ami megvilágítja a kémlelni kívánt területet.

kamera2

A technológia kínálta lehetőségek persze nem csak az orvostudományt gazdagíthatják: műszaki területen, sőt, a kémkedésben, lehallgatásban is bevethető lehet a kamera, amivel akár dongó méretű drónokat is fel lehetne szerelni. A fejlesztők elmondása szerint okostelefonokba is beépíthető az apró méretű rendszer, így akár 360°-os látómezőt kínáló kameramodulok is összeépíthetők. (Forrás: digitaltrends.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...