Hat egyszerű módja annak, hogy továbbfejleszd fotós technikáidat a nyári szünetben

Szeretsz fényképezni, de évközben túlságosan lefoglalnak más kötelezettségeid? Szeretnél továbbfejlődni a fényképezésben, de nincs pénzed tanfolyamokra? Lehetőleg egyszerűen követhető útmutatásokat keresel, melyek segítségével rövid időn belül is látványos eredményeket érhetsz el? Nos, van egy jó és egy rossz hírem: a rossz hír, hogy a fotográfia nem a sebességről szól (oké, ha versenyautókat fényképezel a pályán, akkor gyorsnak kell lenned, de most nem erre gondoltam), legalábbis nem az a része, ami a fejlődést érinti. Senki sem születik jó fotósnak, és nem minden fotósnak van meg a „jó szeme” a témához, a kompozícióhoz. És a jó hír: kitartó gyakorlással, odaadással, odafigyeléssel, tudatos témakereséssel, és pár irányadó ötlet követésével valóban látványos fejlődést lehet elérni akár egy nyári szünet ideje alatt!

Talán a legfontosabb alapfeltétele a fejlődésnek, hogy mindig legyen nálad a fotómasina – nem, ne az okostelefont vedd elő, ha egy érdekes témát látsz! Járj nyitott szemmel, figyelj oda az érdekes dolgokra, jelenetekre. Egy szép házat látsz? Keress rajta kiemelkedő részleteket, kontrasztokat, alakzatokat. És még sorolhatnám. Íme, hat egyszerűen követhető, általános jellegű tanács, ami segítheti a fejlődésedet! (Forrás: ephotozine.com)

Használj csak egy gyújtótávolságot!
Válassz ki egy fix objektívet, menj el sétálni, menj be egy múzeumba (kérdezd meg, szabad-e vaku nélkül fényképezni!), vagy egy templomba stb., és keress izgalmas részleteket. Próbálj meg olyan objektívet (gyújtótávolságot) használni, amit ritkán szoktál – ezáltal még jobban meg kell erőltetned a „fotós agyadat”! Ha csak zoomobjektívvel rendelkezel, akkor állíts be azon egy fix értéket. Menj közelebb, állj távolabb – mozogj, ne légy kényelmes! Az erőltetett látószög mozgásba hozza a szürkeállományodat.

_1000043

Korlátozd az expozíciók számát!
A memóriakártyák egyre növekvő kapacitásával és egyre csökkenő árukkal az ember gyorsan kísértésbe esik, hogy egyszerűen csak kattogtassa a fényképezőgépét, hiszen „van hely bőven, úgyis lesz majd egy jobb kép a sok között”. Sokkal jobban megragad a téma szépsége, sokkal tudatosabban keresi a szemed a részleteket, ha lekorlátozod magad témánként egyetlen egy expozícióra. Keresd az ideális beállítást – komponáld meg a képet, figyelj oda az expozíciós értékekre, légy tudatos! Egyszóval: tervezz kioldás előtt!

_1150128

Fotózz egyetlen színt!
Válassz ki magadnak egy színt, és járd be a környezeted, keress olyan témát, amiben az általad választott szín dominál. Mindegy, hogy virág, épület, öltözék, jármű – a szín stimmeljen!

_1150622

Korlátozd le magad egyetlen témára!
Ahelyett, hogy számtalan fényképet lőnél többféle témáról, válassz ki magadnak egy témát egy napra, és járd körbe azt. Például válassz egy érdekes fát: lefotózhatod az egész növényt, majd menj közel hozzá egy makró objektívvel, és örökítsd meg a leveleinek erezetét, a bogarakat, amik rajta élnek, a kérgét, a gyökerét stb. Fotózd le a fát reggel, délben, délután, este – figyeld meg, hogyan változnak a fények, az árnyak. Menj ki a fához ködös időben, hóban, különböző évszakokban. Akár egy projektet is felépíthetsz ez alapján.

_MG_1310

Mozdulj ki a komfortzónádból!
Könnyű megragadni a megszokott témakörben és környezetben – próbálj meg elszakadni a szokásostól, az unalmastól! Fedezz fel új témákat, új környezetet, új jeleneteket. Eddig csak embereket kaptál lencsevégre? Akkor most próbáld ki a makrózást, a természetfotózást, a termékfotózást – bármit, amivel még nem volt dolgod! Ez rákényszerít majd arra, hogy új objektíveket (új gyújtótávolságokat), új beállításokat és új kompozíciókat is kipróbálj.

Vegyél részt egy fotós versenyen!
Ha úgy járod a világot, hogy egy versenynek megfelelő jelenetet keresel, akkor majd jobban odafigyelsz a megfelelő kompozícióra, az expozíciós értékekre, a fényekre, a részletekre, mintha csak magadnak fotóznál. Egy verseny egyúttal jó lehetőség arra is, hogy új inspirációra lelj.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...