Kalandra fel! – az Olympus Tough TG-Tracker kalandkamera bemutatója

Képminőség, értékelés

A képminőség szinte minden akciókamera esetében egy eléggé kritikus pont, és ez alól nem kivétel az Olympus újdonsága sem. Mivel az optikája 204 fokos látószöggel bír, ezért szinte „maga mögé lát” a kamera. Érthető tehát, hogy a kép szélei felé nem kell csodákat várni a lencserendszertől. Ám a képalkotó rendszer képérzékelője és optikája máshol sem alakít valami nagyon jól: óriási felbontóképességről, részletgazdagságról nem beszélhetünk. Igaz, az objektív rekesze fixen F2 értékre van állítva, ám az apró képérzékelő miatt a mélységélesség így is óriási, gyakorlatilag minden éles, amit lencsevégre kapunk. A távolabbi témák kevésbé élesek, részletesek, mint a közeliek, ezt tartsuk szem előtt (végül is nem teleobjektívvel fényképezünk).

sample

A dinamikatartomány is elég kicsi, és mivel nincs ráhatásunk az expozíciós értékekre, ezért csak az expozíciókorrekcióban bízhatunk.

sample2

A helyzet a mozgóképek esetében sem változik, a 4K felbontású mozgóképek – noha a szenzor fizikailag pont 4K-s – semmivel sem mutatnak több részletet, mint a Full HD képméretű videók. Persze, a 4K-ban felvett képanyag Full HD-re leméretezve már élesebb képű lesz, de attól a(z elveszett) finom részletek még nem jönnek elő. Pár képminta itt.

Értékelés

A TG-Tracker az Olympus első akciókamerája, és így jóval kisebb a hagyományos kialakítású „kemény legényeknél” (Tough széria). A TG-Tracker egy igazi videokamera – igaz, állóképeket is lehet vele készíteni, mégis elsősorban a mozgóképekre lett kihegyezve (ez látszik a 16:9 oldalarányú képérzékelő-kialakításon is). Hiányzik a zoom, jó lenne ha a fókusz, a rekeszérték nem fix lenne, és néha azért túl sok a jóból a 204 fokos látószög. A 8 MP-es képérzékelő felbontása első hallásra kevésnek tűnhet, de a képmintákon látni, hogy untig elég ennyi is. A képstabilizáció fantasztikus hatékonyságú, a Tough tulajdonságok pedig a legzordabb körülmények közt is bevethetővé teszik a kis kamerát.

main

A GPS, a manométer, a barométer, a termométer és a LOG funkció pedig egyedülállóvá varázsolják az Olympus TG-Trackert még ebben a szegmensben is. Igaz, az expozíciós értékekre nincsen ráhatásunk, a kamera jellegét tekintve ez nem is baj: gondoljunk csak bele, hogy épp verőfényes napsütésben suhanunk lefelé egy puszta sípályán, majd beérünk egy erdős részre – nem is lenne időnk vagy lehetőségünk a záridőt vagy az ISO értéket tekergetni. Ja, és ne feledjük, hogy az Olympus TG-Trackernek van saját, beépített és kihajtható kijelzője, és LED lámpája – mindkettő nélkülözhetetlen kelléke egy akciódús, filmezős kirándulásnak! Tőlem megkapja a „Jóféle” értékelést!

jofele

Olympus Tough TG-Tracker

Előnyök röviden: beépített WiFi, GPS, LED lámpa, többféle szenzor, kihajtható kijelző, F2-es optika, óriási látószög, az ipari szabvánnyal kompatibilis markolat, jó akkuteljesítmény.

Hátrányok röviden: a kijelzőt nem lehet elforgatni, nincs gyors sorozatfelvételi lehetőség, nincs kézi expozícióvezérlés, nem épp a legjobb képminőség, a 4K-s felbontás sem nyújt több részletet, mint a Full HD képméret, valamivel nehezebb a kamera, mint a konkurens termékek.

Az Olympus Tough TG-Tracker kamerát az Olympus Magyarországi képviseletétől kaptam bemutatóra. A videokamera 3 éves garanciával vásárolható meg az Olympus Mintaboltban bruttó 114 990,- forintért. A termék részletes adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...