Milliós „nagyvárosok” egy kétforintos felületén – avagy makrózás csúcsra pörgetve

Számítógépek, okostelefonok, notebookok, táblagépek, médialejátszók, és még ezernyi más elektronikai termék szíve általában egy vagy több processzor. Ezekben a kis chipekben milliónyi, sőt, milliárdnyi apró tranzisztor, elágazás található. A szilícium kristályra integrált apró alkatrészek szabad szemmel nem láthatóak, ám erős nagyítás alatt egy igazi nagyváros képe tárul elénk! „Mintha egy háromdimenziós városkép tárulna elénk; teljesen el lehet veszni a feldolgozó egység labirintusaiban” – mondja Christoph Morlinghaus, aki pár évvel ezelőtt alaplapokat fényképezett a Cisco részére.

Motorola-001

Egy Motorola CPU részlete

Az alaplapok annyira magával ragadták, hogy egy extra hétre magánál tartotta az alkatrészeket. Az akkor készített makró sorozata találóan az „Alaplapok” címet kapta. Erre az ötletre építve tért vissza a témához, ám ezúttal CPU-kat szerzett be magának online fórumokról, hogy azokat Miamii stúdiójában fényképezhesse.

setup_computerwelt-1024x683

Sinar P2 8×10

Valamit, ami alig nagyobb egy rizsszemnél, nem is annyira egyszerű lencsevégre kapni; Morlinghaus egy igazán egyedi megoldást választott a fotózáshoz: Sinar P2 8×10-es fényképezőgépére egy bő két méteres kihuzatot tett, aminek a végén egy 50 mm F2.8 optika csücsült. A processzorokat két erős lámpával világította meg, de még így is hárompercesek voltak az expozíciók. A legkisebb rezzenés azonnal bemozdította a felvételt, így több képet kellett készítenie az extravagáns felszereléssel. „Mindig, amikor elment a ház előtt egy teherautó, vagy valaki a házban bekapcsolta a légkondit, újra kellett fotóznom a témát, mert bemozdult minden” – mondja Morlinghaus. Az összesen hét kép elkészítése így egy hetet vett igénybe (ebben már benne van a negatívok beolvasása és az alapos portalanítás is). A képtárat itt lehet megtekinteni. (Forrás: wired.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...