Teszt: Panasonic DMC-G80 – már majdnem GH!

Képminőség

A Panasonic DMC-G80 képminőségét RAW+JPEG beállításokkal vizsgáltam. A készüléken belül kikapcsoltam, illetve minimumra (-5) vettem a zajszűrést, és a JPEG fájlok esetében a „Standard” képstílust használtam -5 NR (zajszűrésre vonatkozó) paraméterrel. A RAW fájlok hívásakor az Adobe Camera RAW beépülő modul 9.7.0.668-as változatát használtam a gyári paraméterekkel. A képminták és a lentebb látható ISO-s fotók elkészítéséhez a gyárilag mellékelt Panasonic Lumix G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 Asph. Power O.I.S. időjárásálló objektívet használtam. Mint mindig, első körben lássuk az ISO-s képeket. Balra a masina saját JPEG-je, míg jobbra tőle az ACR konverzió (10-es minőségű JPEG) látható:

iso1_sm iso5_sm

iso2_sm iso6_sm

iso3_sm iso7_sm

iso4_sm iso8_sm

Kattints!

Meglepően jóra sikerült a G80 JPEG motorja, ugyanis a váz egészen ISO 3200-ig szinte kompromisszumoktól mentesen használható, de aki bevállal némi részletvesztést, az akár ISO 6400-ig is nyugodtan felcsavarhatja az érzékenységet! ISO 12800 és ISO 25600 viszont már csak afféle vésztartalék – főleg ISO 25600-on látható a színek összemosódása. Nyersfájlok használatával nyerhetünk körülbelül 1/2-3/4 FÉ-t, azaz itt már az ISO 6400 is ajánlható (a felső két érték viszont továbbra sem lesz igazán élvezhető). Ennél a fényképezőgépnél az ACR konverzió esetében azt tapasztaltam, hogy a legmagasabb ISO értéken nem folyik össze a vörös csatorna a többivel, csupán egy kissé fakultabb lesz, mint a kisebb értékeken.

dinamika

A G80 dinamikatartományával sincs baj, nem csak az árnyékok, azaz a bebukott, hanem a kiégett részek java is megmenthető a RAW-hívás során. Ugyanazt tudom elmondani, mint a GX80-nál is: a G80 képminősége lenyűgöző, hiszen alacsony a zajszintje, és a JPEG motor is nagyon jó (színvilág); a képek élesek, részletgazdagok, ami azonban nem csak az AA szűrő hiányának, hanem a jó képet adó objektívnek is köszönhető (tesztem róla itt található). A képmintákat ide töltöttem fel, minden kép eredetiben is letölthető, az EXIF adatok megmaradtak.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...