A Hitachi moiréval és egyenletekkel helyettesítené az objektíveket

Vettél egy méregdrága fényképezőgépet, de nincs már pénzed objektívre? Nem probléma, nincs is rá szükség! Legalábbis így képzeli el a fényképészet egy rétegének jövőjét a Hitachi, ahol moiré mintákkal és egy kis matekkal helyettesítenék a lencserendszereket. A lapos, optikák nélküli fényképezőgépek ötlete nem mai keletű dolog, hiszen korábban már a Rice Egyetem kutatói (is) foglalkoztak a témakörrel. A Hitachi elképzelése azonban egyedi: nem csak hogy nem kell üveg a szenzor elé a képalkotáshoz, hanem az elkészített fényképek utólag is élesíthetőek.

hitachi

Álom, mesevilág? Semmiképp: a japán vállalat már 2018-ban piacra dobni az elképzeléseire épülő rendszereket. A fenti ábrán látható az ötlet működési elve, melynek központi eleme egy olyan film, amire koncentrikus körmintát nyomtattak. Ez a film a képérzékelő fölé kerül elhelyezésre, aminek célja, hogy a képalkotás közben a minták árnyékot vessenek a szenzorra. Ezt az árnyékot, árnyékmintát ezután egy második, hasonló mintával hasonlítja össze a rendszer, amit a feldolgozás során a kép fölé helyeznek. A két minta közti különbség hatására moiré mintázat keletkezik, ami alapján meg lehet határozni a fénynyalábok beesési szögét. Innentől a kamera/fényképezőgép matematikai számítások alapján (zömében a Fourier-transzformációra építve) hozná létre a végső képet.

A Hitachi ötlete azért is egyedi, mert amellett, hogy nincs szüksége objektívekre, az elkészített fotó utólagosan is fókuszálható, mivel a mélységélességre vonatkozó adatokat is rögzíti. Alapjában véve csak a fény beesési szögét és mintázatát menti a szenzor, így a későbbiek során, ha egy a rögzített árnyékra más mintázatút helyezünk, bárhová áthelyezhető az élesség a feldolgozás során.

A még fejlesztés alatt álló elképzelést elsősorban az ipari alkalmazások kamatoztathatnák (gyártósor melletti robotok, önjáró autók stb.), de a mobiltelefonok kamerarendszerei is vékonyabbak lehetnek majd. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.