Panasonic DMC-FZ2000 bemutató: fényképezőgép vagy videokamera?

Külsőségek

A Panasonic még szeptember közepén jelentette be a nyíltan felvállalva videózásra kihegyezett bridge-szuperzoom kompakt fényképezőgépét, a DMC-FZ2000-et, amely a DMC-FZ1000 alapjaira épült, de annál jóval többet nyújt. Az FZ2000 erősen hasonlít az elődmodellre: maradt a dSLR-re hajazó külalak, a kihajtható és elforgatható kijelző, az optika vaskos tubusa, és a magasra felpattanó beépített villanó.

main

Első blikkre olyan óriási nagy különbséget nem is lehet felfedezni az FZ1000 és az FZ2000 között – egy bevált dizájnt minek is rontana el a tervezőrészleg. „Az ördög a részletekben rejlik” – szokták mondani, és valóban, nincs ez másképp itt sem.

comp

A legtöbb funkció maradt a régiben – ezt a fenti táblázat is jól mutatja. Az apró eltérések viszont annyira fontosak, hogy az FZ2000 már szinte egy teljesen más ligában játszik, mint az FZ1000. Az egyik legfontosabb külső változás maga az optika: az újonc lencserendszere immár ekvivalens 24 mm-ről indul és egészen ekv. 480 mm-ig tart. Az igazi újítás viszont nem csak az átfogást, hanem az objektív felépítését is érinti. Amint bekapcsoljuk a fényképezőgépet, az FZ2000 optikája kitolódik a tubusból és fix hosszt vesz fel, ami aztán zoomoláskor sem változik. Ennek óriási előnye, hogy a középpont többé nem mászik el zoomoláskor, és lehet számítani a készülék méreteivel, nem kell félni attól, hogy közeli felvételnél beleütnénk a gép orrát a témába.

onoff

A fenti animáció a fotómasina optikáját ki- és bekapcsolt állapotban mutatja. A Panasonic-Leica együttműködésében született DC Vario-Elmarit 8,8-176 mm (24-480 mm) F2.8-4.5 kezdő F-értéke nagylátón megmaradt F2.8, ám az elődmodellhez képest felvett pár milliméter a telefotó végen némi fényerőveszteséget szült: a korábbi F4 helyett immár F4.5 a nyitóérték.

lens

Igazi videokamerás megoldás, hogy a mérnökök az optika tubusára helyeztek több kezelőszervet: összesen három, szabadon kiosztható funkciógomb és a beépített optikai ND szűrő kapcsolója került a gépet alulról megtámasztó kéz hüvelykujja alá.

side1

Ugyanezen az oldalon található a mikrofon bemenet, a fejhallgató kimenet, a HDMI és az USB aljzat. Ezek mind egy-egy kissé nehézkesen nyitható, keménygumi fedél védi a külvilág atrocitásaitól.

side2

A másik oldalon, avagy a markolatban található a vezetékes távkioldó és az egyetlen memóriakártya-foglalat. A fenti fotó jól mutatja, milyen mély a gép markolata.

back

A Panasonic DMC-FZ2000 hátoldalán a 3”-os kijelző mellett még bőven maradt hely további három funkciógombnak (Fn5, Fn6, Fn7), és a szokásos többi nyomógombnak. Jó látni, hogy a gyártó ennél a modellnél is megtartotta a GH sorozatra hasonlító kialakítást, ami az ergonómiának nagyon is javára vált. A nagy elektronikus kereső felbontása maradt a régiben, viszont a nagyítása valamelyest megnőtt, így még kellemesebb a használata.

cardslot

Amint már említettem, a markolat oldalában találjuk a memóriakártya foglalatát. Ennél a gépnél, noha elég profi szolgáltatásokkal van teletömve, még azért nem éreztem a második foglalat hiányát.

bottom

Az akkumulátor a váz alja felől hozzáférhető; a viszonylag kis teljesítményű akkuval körülbelül 400 kép készíthető egy töltéssel. Aki a kijelzőt keveset használja, és gyakran készít sorozatfelvételeket, annak tovább is kitarthat a szufla.

top

Az FZ2000 felülről nézve is komoly benyomást kelt. A nagy módválasztó tárcsa mellett megtaláljuk a kisebb, a képkészítésre, képsorokra, időzítőre vonatkozót is. A két paraméterező tárcsa közrefogja a videofelvételt indító gombot és a negyedik funkciógombot (Fn4). A gyújtótávolságot nem csak a tubus vezérlőgyűrűjével válthatjuk, hanem a kioldót körülölelő kapcsolóval is. Egyébként mindkét kezelőszervvel kétféle sebességgel lehet zoomolni. A „lassú zoom sebesség” a menüben beállítható lassú, közepes illetve gyors értékére. A menüben beállíthatjuk, hogy a készülék kikapcsolásakor jegyezze meg az utoljára használt gyújtótávolságot és az élességállítás értékét, így újra bekapcsoláskor ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk. Az objektív beépített stabilizátora igen hatékonyan működik:

stabi

A Panasonic DMC-FZ2000 kezelőfelülete teljesen egyéni ízlés szerint kiosztható, az érintőképernyőn megjeleníthető gombokkal együtt összesen 12 funkciógomb áll rendelkezésünkre. Természetesen a paraméterező tárcsákat is akaratunknak megfelelően paraméterezhetjük, így a forgásirányt is megadhatjuk (merre legyen negatív illetve pozitív az értékváltás).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...