Ez lehet a világ első rekeszelhető lyukkamera-objektíve

A pinhole, avagy „tűlyuk” (lyukkamera) fotográfia még a digitális korszakban is igen nagy rajongótábornak örvend, így hát nem csoda, hogy számos gyártó kínál akár többféle terméket erre a célra. Az objektívek általában roppant egyszerű felépítésűek, hiszen optikai lencsetagokra semmi szükség, egyszerűen egy apró, „tűlyuknyi” nyílást szúrnak a mérnökök a „frontlencsébe”, és az ezen áthaladó fénynyalábok rajzolják a képet a szenzorra. Ezek a nyílások nagyon kicsik, rendszerint a milliméter töredékéről indulnak (0,1-0,8 mm, de vannak ettől eltérő nyílásméretek is – mind az objektív gyújtótávolságától és a szenzor méretétől függ). Ami viszont közös volt eddig ezekben a speciális optikákban, hogy a nyílásuk fix méretű, tehát az F-érték is konstans, nem változtatható. Ezen kíván most változtatni egy kis vállalkozás, aki befektetőket keres projektjük megvalósításához.

A Thingify szakijai elsőként kínálnának olyan tűlyuk objektívet, ahol a „rekeszértéket”, tehát a nyílás átmérőjét, a fotós választhatná meg témától függően. Ráadásul nem is adnák túl drágán a Camera Obscura optikát: 50 dollárral bárki részt vehet a buliban. Az objektíven nyolcféle nyílásméret közül lehet választani: 0,1-től egészen 0,8 mm-ig bármit beállíthatunk. A termék maga igen jó minőségűnek ígérkezik, így például a tubus műanyag helyett eloxált alumíniumból készül. A tervek szerint Canon EF, Nikon F, Sony A, Sony E, Fuji X, m4/3, vagy akár Pentax K foglalattal is rendelhető lesz az objektív.

A támogatóknak már a jövő hónapban leszállítják a terméket, míg a tömeggyártás beindulta után immár drágábban, 180 dollárért lehet majd megvásárolni ezt az érdekességet. Ha érdekel a dolog, látogass el kickstarter.com oldalukra, ahol videók mellett képmintákat is találsz!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...