Megjelent a Canon EOS 6D Mark II

Majdnem öt évvel azután, hogy a Canon bemutatta a világ első, elérhető árú full frame szenzoros dSLR vázát, az EOS 6D-t, végre kézbe vehetjük az utódmodellt, amely a Mark II utótagot kapta nevében. Bár a már jól bevált külsőn nem változtattak sokat a mérnökök, az apró újítások mégis „forradalmiak”: a készülék lelke egy 26 MP-es CMOS szenzor, ami a gyártó Dual Pixel AF rendszerét is tartalmazza. A jelfeldolgozásért a DiG!C 7 CPU felel, így nem csoda, hogy az alap érzékenységi tartomány immár ISO 100-40 000 között található (ezt felfelé ISO 120 400-ig, lefelé ISO 50-ig kiterjeszthetjük).

Az EOS 6D Mark II az EOS 80D-ből örökölte a 7560 pixeles RGB+IR fénymérőt. A Mark II végre nem egy lebutított tükrös váz: 45 mezős AF rendszert kapott, ahol az összes AF pont kereszttípusú (-3 és 18 EV közt üzemképes)! A sorozatfelvétel sebessége 6,5 kép/mp „Servo” autofókusszal; az egyetlen SD memóriakártya foglalat legfeljebb UHS-I kategóriájú kártyákat fogad. A zársebesség maradt a régiben: 1/4000-30 mp közti záridőt állíthatunk be.

A 6D Mark II egy másik fontos újítása a kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny kijelző, aminek 3” az átlója és 1,04 millió képpont a felbontása. A fényképezőgép időjárásálló felépítésű, van beépített GPS, WiFi és NFC modulja, tehát okoseszközről is távvezérelhető, mint a legtöbb friss Canon váz. A pentaprizmás optikai kereső 98%-os képfedésű, nagyítása 0,7-szeres, a betekintési távolság 21 mm, a dioptriáját pedig -3 és +1 közti értékekre lehet állítani igény szerint.

Mozgóképek terén a Full HD felbontás a maximum (60 fps), a 4K-t csak time lapse felvétel esetén lehet beállítani (29,97 fps). Aki szeretne, az külső mikrofont is csatlakoztathat a vázhoz, de fejhallgató kimenetet hiába keresünk ezen a gépen. Jó hír a már Canon dSLR fényképezőgépet birtoklóknak, hogy a 6D Mark II is a már jól bevált LP-E6N típusú áramforrással működik, így szükségtelen újabb akkuk beszerzése. A 6D Mark II-höz is csatlakoztatható két akkut befogadó portrémarkolat.

A Canon EOS 6D Mark II valamikor augusztusban kerül a boltok polcaira, ára 2000 dollár körül alakul. Ha valaki az EF 24-105 mm F4.5-5.6 IS STM objektívvel szettben szeretné megvásárolni a gépet, akkor 2600 dollárt kell leperkálnia. A fényképezőgép az EF 24-105 mm F4L IS II USM optikával is kapható lesz, akkor viszont már 3100 dollárt kérnek érte.

A Canon Hungária Kft.-nek köszönhetően a fotómasina hivatalos bejelentése előtt lehetőség adódott arra, hogy egy zártkörű rendezvény keretei közt megnézhessem, kézbe vehessem a 6D Mark II-t. Kipróbálásra sajnos nem volt lehetőség, mivel a gép még nem volt végleges változat. Íme, pár fotó:

 

Az EOS 6D Mark II fogása nagyon kényelmes, s bár valamivel nagyobb lett, mint az elődmodell, a tömegéből sikerült pár grammot faragni. A nagyobb objektívekkel így vélhetően kényelmesebb lesz a használata. Amint lesz tesztelhető változat, elkérem majd egy körre.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...