Végre hivatalosan is megérkezett a Nikon D850

A pletykák igaznak bizonyultak: a Nikon ma reggel ténylegesen bemutatta a D850 jelű tükörreflexes csodamasináját! Hogy a D850 egy csúcskategóriás, minden jóval megtömött gép lesz, azt már a fejlesztésének bejelentésekor is sejteni lehetett. Ráadásul a Nikon jól „kiéheztette” rajongótáborát, hiszen gyakorlatilag semmi információt nem árult el az új csodáról. Időközben aztán persze jöttek a találgatások és a szivárogtatások, így lassan összeállt egy kép, amit a két nappal ezelőtti „malőr” fixált véglegesre. De mára tényleg vége a találgatásoknak, hiszen a Nikon maga leplezte le a D850-et, lássuk, miket kapunk az új vázban!

A fotómasina lelke egy FX formátumú, tehát full frame méretű, hátulról megvilágított (BSI) képérzékelő, ami elé nem helyeztek aluláteresztő szűrőt, és aminek mikrolencse-rétege résmentes, tehát maximális a beeső fény kiaknázása. Az érzékenységi tartomány alaphelyzetben ISO 64-25 600 közti értékekre állítható, amit aztán lefelé ISO 32-re, míg felfelé ISO 102 400-ig lehet kiterjeszteni. A sorozatfelvételi sebesség képkockánkénti fényméréssel és autofókusszal 7 kép/mp, ami az opcionális portrémarkolattal (MB-D18) és az EN-EL18a/b akkuval 9 kép/mp-re növelhető.

A D500-hoz hasonlóan a D850 kijelzője is dönthető és érintésérzékeny. A fejlesztők ráadásul kiterjesztették az érintőpanel funkcionalitását, így már nem kell korlátokkal számolnunk. Az egérmozi 2,36 millió képpontot kínál, átlója pedig 3,2”. Két memóriakártya foglalat áll rendelkezésünkre: 1 db SD és 1 db XQD – a Lexar elhalálozása óta az utóbbi formátumot (egyelőre) kizárólag a Sony támogatja, így kissé rázós lehet a helyzet. Van beépített Bluetooth a SnapBridge miatt, de vezeték nélküli hálózatra csak külső WiFi modullal csatlakozhatunk. A D850 magnéziumötvözetből készült vázszerkezete időjárásálló szigeteléssel van ellátva, a kezelőszervek pedig a D5-höz hasonló módon megvilágítottak, így éjszaka sem kell a zseblámpa után nyúlnunk.

Mozgóképek terén is nyújt újat a készülék: képvágás nélküli 4K felbontású videókat vehetünk fel vele akár 30 kép/mp-es képfrissítéssel. Érdekes, hogy élkiemeléses élességállításra csak Full HD felbontásig van lehetőség. Van zebra funkció és tömörítetlen 4:2:2 8-bite jelkimenet HDMI aljzaton keresztül. Az már említésre sem érdemes, hogy találunk fejhallgató ki- és mikrofon bemenetet a gép oldalán. A Nikon D850 értékesítése szeptemberben indul, ára 3300 dollár lesz (csak a váznak).

Sajtóközlemény

A kivételes modell megérkezett. Mutassa meg zsenialitását az ultranagy felbontású D850 segítségével!

A D850 bemutatásával a Nikon a felbontás, sebesség és fényérzékenység tökéletes kombinációját kínálja a teljes képes érzékelőket használó fotósok számára. A stúdióban vagy akár a bolygó legfélreesőbb pontjain is ez az FX-formátumú D-SLR nem egyszerűen csak teszi a dolgát, hanem teljesen új szintre emeli a kiválóságot.

Legyen szó akár a természet, akár profi sportesemények, esküvők, divatbemutatók fényképezéséről vagy videók készítéséről, a D850 megadja a kiélezett versenyhelyzetben dolgozó fotósok számára azt a kreatív rugalmasságot, amely elengedhetetlen a kiváló teljesítményhez. A gyors, rendkívül nagy felbontású FX-formátumú érzékelő 45,7 megapixeles tényleges felbontást használ, amely 45,4 MP felbontású fájlokat eredményez. Az új teljes fedésű chipre integrált lencse kivételes részletgazdagságot és hihetetlen dinamikatartományt tesz lehetővé. A fényképezési sebesség akár 9 kép/mp értékre is növelhető az opcionális MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal. A videókészítők most már 4K felbontásban rögzíthetnek teljes képes videókat kivágási tényező nélkül, ez pedig kibővíti a lehetőségek választékát a Nikon fix objektívjeivel végzett fényképezés során. Továbbá 4K felbontású time-lapse videókat is készíthet a fényképezőgéppel.

A nagyobb rugalmasságot biztosító további új funkciók között megtalálható a nagy, a közepes és a kicsi méretű RAW-képek készítése. A Néma fényképezés lehetővé teszi a rendkívül éles, rendkívül nagy felbontású felvételkészítést zárhang nélkül. Élő nézetben Pontszerű AF üzemmód használható a pontos makrofényképezés érdekében. Ez az első olyan D-SLR, amely beépített fókuszsorozat móddal rendelkezik, így kivételesen éles felvételeket készít jelentős mélységélességgel.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmarketing részlegének vezetője elmondta: „A D850 által kínált hihetetlen sokoldalúság olyan érzést ad, mintha egyszerre három fényképezőgéppel dolgozna az ember. A D850 kiváló rugalmasságot biztosít a felbontás, a fájlméret, a sebesség és az ISO-érzékenység tekintetében is. Ez a gép okos befektetés azon fotósok számára, akik azt a szabadságot keresik, amellyel kiváló eredményeket érhetnek el kivétel nélkül minden területen.”

  • Felbontás: 45,7 megapixeles tényleges felbontás. Részletgazdag 45,4 MP-es fájlok. Hátsó megvilágítású FX-formátumú CMOS-érzékelő optikai aluláteresztő szűrő nélkül.
  • Sebesség: 7 kép/mp sebességgel fényképezhet. Ha pedig a külön beszerezhető MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal (benne az EL18B akkumulátorral) használja a gépet, akár 9 kép/mp-es sebességgel is készíthet teljes felbontású képeket.
  • Fényérzékenység: A nagy tudású EXPEED 5 képfeldolgozó processzor kivételesen tiszta képeket biztosít a teljes 64–25 600 ISO-tartományban, amely kiterjeszthető 32–102 400 tartományra (egyenértékű). 4K-videók készítéséhez is rendelkezésre áll a teljes ISO-tartomány.
  • Pontosság: Ez a fényképezőgép a D5 csúcsmodellhez hasonlóan a lenyűgöző 153 pontos automatikus élességállítási rendszerrel rendelkezik, amelynek köszönhetően a fényérzékenység a középső ponton akár –4 Fé (ISO 100, 20 °C). A –3 Fé értékig végezhető fénymérés precíz automatikus expozícióvezérlést biztosít még akkor is, ha csupán a holdfény áll rendelkezésére.
  • 4K-videók kivágási tényező nélkül: Teljes képes 4K-/UHD-videók készíthetők 30p módban kivágási tényezővel kapcsolatos korlátozások nélkül. Készítsen felvételeket több mint három órán keresztül az MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal.
  • Beépített 4K time-lapse funkció: Egyedül a fényképezőt használva is készíthet 4K felbontású time-lapse videókat, a D850 45,7 megapixeles tényleges felbontását kihasználva pedig 8K felbontású time-lapse videókat készíthet a felvételkészítést követő utómunka során.
  • RAW-rugalmasság: Készíthet nagyméretű 45,4 MP-es, közepes méretű 25,6 MP-es és kisméretű 11,4 MP-es RAW-képeket is (a közepes és a kisméretű képek is 12 bites veszteségmentesen tömörített képek).
  • Bármilyen környezetben: A D850 teljes és alapos, az időjárási körülmények ellen védő szigeteléssel rendelkezik, így készen áll a kihívást jelentő környezetekre. A gombok teljes megvilágítása ugyanolyan, mint a Nikon D5 készüléke esetében, így a gép könnyen kezelhető az éjszaka leple alatt is.
  • Gyors adathordozó: A fényképezőgép kettős kártyafoglalata egy UHS-II SD- és egy XQD-kártyát is be tud fogadni – ez az elképzelhető leggyorsabb kombináció.
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...