Teszt: Nikon D850

Menürendszer

Bevallom, ez számomra egy-egy teszt legunalmasabb része. A fényképezőgépek menürendszeréről írni, főleg, ha az aktuális gépé ugyanolyan, mint a korábban tesztelt 101-é, szinte fizikai fájdalmat okoz – gondolom, nem csak nekem, hanem kedves olvasóimnak is. Ígérem hát, rövid leszek!

A D850 menüje felépítését és külsejét, „dizájnját” tekintve pont ugyanolyan, mint mondjuk a D7500-é, vagy a D500-é. Valószínűleg akad egy-két eldugott pont, ahol előfordulhat némi eltérés, de ember legyen a talpán, aki ezeket felfedezi.. No, a hét közül az első oldalon a visszajátszás funkcióiról van szó, itt ezeket a paramétereket pöckölgethetjük (az érintőkijelző közreműködésével ez akár szó szerint is érthető).

A második fő oldal már sokkal izgalmasabb, hiszen ennek az aloldalai, lapjai a fényképezésről szólnak. Ezeken a lapokon állíthatjuk be a képformátumot, a felbontást, a kártyafoglalatok szerepkörét, a fájlok és a mappák elnevezését, a vignettálás csökkentésének és a D-Lighting alkalmazásának mértékét, a zajszűrést, az automatikus képsorokat, a többszörös expozíció módját, az időzített felvételkészítést (igen, itt készülnek a 8K-s time lapse videók, csak épp videó nélkül – lásd később) stb.

A harmadik lap kizárólag a mozgóképfelvételről szól, nem csoda hát, hogy olyan paramétereket rejtett ide a gyártó, mint például a cél (melyik kártyára menjenek a videók), a képméret, a képfrissítési frekvencia, a videó fájltípusa, a legnagyobb érzékenység, a mikrofon érzékenysége, a szélzajszűrés, vagy az időzített videó (time lapse 2).

A legijesztőbb a negyedik fő oldal, ahol az egyéni beállítások vannak. Itt aztán minden megtalálható, ami a fényképezőgép részletekbe menő vezérléséhez szükséges. Szerencsére ezeken a lapokon csak alkalmanként kell elidőzni, a fontos paraméterek általában közvetlen módon érhetőek el vagy a gombok vagy a kijelző használata által.

Az ötödik fő oldal a beállítás menü, ami a készülék „kevésbé képalkotással összefüggő” dolgainak fiókja. Lásd kép (szerzői jogok, művész neve, hangjelzés, kijelző kalibrálása, óra, dátum, WiFi, akku adatai, beállítások mentése és hasonlók).

A retusálás menüje azoknak érdekes, akik nem akarnak külső, harmadik fél általi szoftvereket használni a képfeldolgozáshoz. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy egy teljes fotosop bújt bele a gépbe, de RAW feldolgozást (JPEG konverzió), levágást, átméretezést, torzításvezérlést, perspektíva korrekciót ezeken a lapokon is találunk. Mivel már az Adobe Camera RAW legújabb kiadása támogatja a Nikon D850-et, ezért a beépített RAW konverternek már csak tűzoltó funkciója van: ha mondjuk a saját gépünktől távol vagyunk, és egy témát csak RAW-ban fotóztunk, de kellene JPEG változat is a fényképből, akkor seperc alatt legyártható a fájl. A gépen belüli nyersfájl-feldolgozó egység nem fog annyi paraméterezési lehetőséget felkínálni, mint egy külső szoftver, ezt azért ne felejtsük!

A hetedik és egyben legutolsó oldalon a saját összeállításunkkal találkozhatunk. Ezen a lapon a leggyakrabban használt menüfunkciók tárolhatóak el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...