Teszt: Nikon D850

Funkciók, szolgáltatások I.

A Nikon D850 már-már zavarba ejtően sok funkciót, szolgáltatást kínál; az egyik talán legfontosabb fejlesztése a gyártónak, hogy a gépben immár teljes értékű elektronikus zár is található (noha nem központi, tehát nem egyszerre vezérlik az összes pixelt), ami a teljesen néma fotózást is lehetővé teszi. Figyelem, nem az elektronikus első redőnyzárról van szó, azt a funkciót külön lehet élesíteni az elektronikus zártól függetlenül! A teljes értékű elektronikus zár élőképes módban aktiválható (értelemszerűen), ahol „Néma élő nézet fényképezésként” szerepel az „i” gomb megnyomására előbukkanó, jobb oldali menüsorban. A gyártó kedvesen felhívja rá a figyelmet, hogy teljesen néma működés csak A (rekeszprioritásos), illetve M (manuális) módokban érhető el, ugyanis P (programautomatika) és S (zársebesség-prioritásos) módokban az íriszlamellák mozgásának hangja hallható! Az elektronikus zár használata során ISO 25 600 a felső érzékenységi határ, amit a készülék választani engedett; az E-zár hátránya – a nem központiaknál legalábbis -, hogy egyrészt felléphet a „dülöngélés” hatása, ha mozgó témákat fényképezünk, másrészt műfény mellett egyes esetekben sávosodás tapasztalható. A sávosodást valamelyest el lehet kerülni, ha ismerjük a lámpa villódzásának frekvenciáját (idehaza jellemzően 50 Hz körüli érték), és bekapcsoljuk a „Vibrációcsökkentést”, aminek hatására a gép csak akkor old ki, ha a megvilágítás csúcsértéken van.

De kezdjük a funkciók, szolgáltatások sorának legelején: természetesen a D850 beállításait elmenthetjük, majd később igény szerint aktiválhatjuk. Az A, B, C és D szlotokat igény szerint át is nevezhetjük (pl. Esküvő, Kültér, Asztro stb.).

A két memóriafoglalat közül alaphelyzetben az XQD az elsődleges, de a menüben kiválaszthatjuk, hogy helyette inkább az SD-t szeretnénk-e főszereplőnek:

A másodlagos foglalat szerepkörét pedig háromféleképp határozhatjuk meg: a második lehet túlcsordulásra fenntartva, biztonsági másolatként beállítva, illetve „RAW elsődlegesre – JPEG másodlagosra” szerepkörben.

A Nikon D850 alaphelyzetben, ugye, FX képméretet ad, de a képterületet megválaszthatjuk. A két fő képterülete a Nikonnak az FX és a DX (APS-C), így ezek között működhet automatikusan (DX-es objektívet érzékelve átvált a fényképezőgép erre a méretre), vagy manuálisan a váltás. A többi képméretet manuálisan kell kiválasztani.

A kompozíciós maszk használatát erősen ajánlom, ez ugyanis szürke színnel kitakarja a keresőben a nem használt képterületet, illetve AF használatakor vörösre vált a kitakarás színe. E funkció bekapcsolásával elkerülhetjük a véletlen helytelen képméret használatát, mivel mindig szem előtt van a kitakarás.

A képminőség kiválasztásakor igen sok lehetőség áll rendelkezésünkre. Fényképezhetünk csak RAW-ban, TIFF-ben (RGB), vagy csak JPEG-ben, illetve használhatjuk a RAW és JPEG állományokat együttesen is. A JPEG-nek van finom*, finom, normál*, normál, alap*, és alap minőségi szintje, míg a RAW-ból van L (teljes felbontás), M (6192 x 4128), és S (4128 x 2752). Figyelem! Ha nem a teljes felbontású RAW-t használjuk, akkor nem paraméterezhetjük annak sem bitmélységét, sem a tömörítésének módját! Az L RAW lehet 12/14-bites, lehet tömörítetlen, tömörített, vagy veszteségmentesen tömörített.

Az automatikus ISO manuális módban is elérhető. A menüben megadhatjuk az automatának, hogy mekkora legyen a legnagyobb használható érzékenység, mekkora legyen az ISO maximuma vakuval, illetve mekkora lehet a leghosszabb záridő, ami fölött már érzékenységet vált a gép. Itt a teljes kiterjesztett ISO tartomány használható.

Aki RAW-ban fényképez, annak valószínűleg mindegy a következő szolgáltatás, de aki gyakran használja a JPEG formátumot, vagy RAW mellett JPEG-et is rögzít, az örülni fog az automatikus fehéregyensúly egy további beállításának: eddig csak „a meleg színek megőrzése”, és a „normál” módok voltak választhatók, de a D850-ben már „a fehér megőrzése (meleg színek csökkentése)” is bekerült a repertoárba.

A többszörös expozíció sem egy elhanyagolandó funkció, hiszen ezáltal növelhető a dinamika, csökkenthető a zajszint, de érdekes hatásokat is produkálhatunk mozgó témánál. A képek átfedésének módja négyféle lehet:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...