Itt járt a Sigma fővezére, Kazuto Yamaki és mi kikérdeztük

A Hama Kft. szervezésében találkozhatott a magyar szaksajtó krémje a Sigma főnökével, Kazuto Yamaki úrral, aki Kelet-Európai útja során Budapestre is ellátogatott. A találkozóra a Hama Kft. budapesti főhadiszállásán került sor családias körülmények közepette.

A Hama Kft. budapesti székháza

A találkozót Prohászka Ottó, a Hama Kft. ügyvezetője nyitotta egy rövid beszámolóval, ahol megtudhattuk, hogy Magyarországon a Sigma eladásai stabil, illetve emelkedő tendenciát mutatnak. A Sigma idehaza 15-16%-os piaci részesedéssel van jelen (objektívekkel), ami azt jelenti, hogy már „nagyító nélkül is észrevehető számot hagy a két nagy árnyékában”.

Prohászka Ottó, a Hama Kft. ügyvezetője

Ezután a rövid bevezető után következett Kazuto Yamaki rövid, csupán 16 perces bemutató előadása, melyben saját vállalatának, a Sigmának múltját és jelenét tárta elénk.

Röviden összefoglalva: a céget édesapja alapította 1961 szeptemberében. Yamaki úr apukája eredetileg egy nagyon kicsi, optikai termékek előállításával foglalkozó cégnél dolgozott. Egy napon a cég tulajdonosa lelépett a vállalkozás pénzével, így átmenetileg be kellett zárni az üzletet, de a beszállítók és a dolgozók kérésére végül tovább működtette az idősebb Yamaki úr az üzemet, hogy mindenkinek továbbra is biztosítva legyen a megélhetése. Megszületett tehát a Sigma, aminek jelenleg 1600 alkalmazottja, és 100 millió Yen alaptőkéje (kb. 240 millió Ft) van. Az éves forgalom kb. 100 milliárd forint..

A gyártó legnagyobb piaca Európa, ahol az összeladások 40%-a zajlik. A Sigma bérgyártással is foglalkozik, de az csupán 6-7%-át teszi ki a teljes termelésnek. Az objektívek gyártása Japánban történik a Sigma Aizui gyárában. A cég az objektívekhez való alkatrészek teljes palettáját maga gyártja, mert a konstans minőség és az alacsony ár így valósítható meg. Érdekesség: a Sigma központja Kawasakiban van, ahol kb. 200 ember dolgozik. Az alkalmazottak zöme, kb. 75%-a mérnöki végzettségű: „Small Office, Big Factory”. Az objektívek gyártásához szükséges alapanyagokat kizárólag japán forrásokból szerzik be.

Kazuto Yamaki édesapjának halála után, 2012-ben vette át a vállalat vezetését. A gyár kapacitása havi 80 000 objektív és 2000 fényképezőgép – utóbbiakból viszont kevés készül, van olyan időszak, amikor leállítják a gyártósorokat a megrendelések hiánya miatt. A fényképezőgépek gyártása egyáltalán nem jövedelmező, szinte csak „hobbiból” készítik őket. Yamaki úr a gyártás Japán-centrikusságát azzal magyarázta, hogy nagyon fontos számukra a minőség szinten tartása, amit csak úgy tudnak biztosítani, ha „saját nyelvükön” beszélhetnek az alkalmazottak a beszállítókkal. Úgy tűnik, nem csak Magyarországon zsenge az idegen nyelvek tudása..

Kérdezz-felelek

A találkozó második felében Yamaki úr a résztvevők kérdéseire igyekezett válaszolni, ám már a párbeszéd előtt megjegyezte, hogy a „mikor fog”, „lesz-e ilyen olyan termék” jellegű kérdésekre – érthető okból – nem fog tudni (akarni) válaszolni, így elég sok kérdés vitorlájából kivette a szelet. A beszélgetés során sok érdekességet tudhattunk meg, többek közt azt is, hogy a Sigma Art objektívjei tervezése során a mérnökök fantáziája „szabadon szállhat”, nincsenek megkötések sem méretre, sem tömegre vonatkozóan, viszont a lehető legjobb minőséget kell előállítani. Pár részlet tőmondatokban:

  • Az objektívek lencséinek alapanyaga (üveg) a Hoya és az Ohara üzemeiből származik (mindkettő japán)
  • Yamaki úr 6.30 és 8.30 közt intézi napi teendőit, utána számos megbeszélésen vesz részt, melyek körülbelül 17.00-ig tartanak, majd távozik (édesapja még hétvégén és ünnepnapokon is dolgozott)
  • Egyelőre nem valószínű, hogy lesznek kifejezetten a m4/3 rendszerhez gyártott objektívek, ugyanis az Olympus és a Panasonic szinte a teljes palettát lefedi
  • Az Art sorozatban nem jellemző a stabilizátor implementációja, mert inkább az optikai minőségre koncentrálnak
  • A Sigma gyártja jelenleg a legnagyobb átmérőjű (82 mm), préselt üvegből készült aszférikus lencsetagot (ennek előnye a csiszolttal szemben, hogy olcsóbban lehet előállítani)

A találkozó teljes hanganyagát innen tölthetitek le.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...