Mesterséges intelligencia hajtja a Google Clips kameráját

Nincs öt centiméter magas a Google új kamerája, a Clips, amit önálló, „gépi intelligencia” vezérel. Az életképek, különleges emlékek elkapását célozza meg a kis fényképezőgép/videokamera hibrid; a készülék „szellemkéz” vezérelte, önálló működésre képes, így a fotós (aki így már nem is kényszerül a kamera mögé) immár önmaga is benne lehet, része lehet a fontos pillanatoknak. A Google fejlesztői azt ígérik, hogy a kamera szoftvere idővel egyre okosabb lesz – ezt egyrészt gépi tanulással, másrészt a szoftver folyamatos fejlesztésével érnék el a szakemberek.

A Clips 130°-os látószögű optikával van felszerelve, és másodpercenként 15 képkocka mentésére képes: ezek a pár másodperces klipek a készülék mozgó fényképei. A mozgó fényképeket máris kezeli a Google legújabb telefonja, a Pixel, így haverokkal nem lesz nehéz megosztani emlékeinket. Azonban a mozgó fényképből egy-egy képkocka külön is elmenthető, mint nagyfelbontású fotó (ezt a gép különféle szűrőkkel akár fel is „tuningolhatja”, ha akarjuk).

Persze, ha a fotós maga szeretné elkészíteni a felvételt, úgy erre is van mód, hiszen a gépecske elején található egy kioldó. A Google Clips arcfelismerő és arcmemorizáló képességekkel is fel van vértezve, így minél gyakrabban lát egy bizonyos arcot, annál jobban reagál majd arra a személyre, annál több felvételt készít majd róla. A Clips, persze, házi kedvenceinket is felismeri, így a kutyák és a macskák sem maradnak le. A kamera arra is képes, hogy figyelmeztetést küldjön telefonunkra, ha valami blokkolja a „látását”. A már-már ijesztően önálló Clips-hez kapott alkalmazás kiemeli a (szerinte) kimagaslóan jó felvételeket, így gyorsabban megtalálhatjuk kedvenceinket.

Állítólag fölösleges félteni a magánszféránkat, mivel a Clips minden gépi tanulást és adatfeldolgozást maga végez, tehát semmi sem kerülhet illetéktelenek kezébe, hacsak mi magunk nem akarjuk azt. A Google szóvivője szerint pár évvel ezelőtt még egy szuperszámítógépre lett volna szükség ahhoz, amit a Clips önmaga végez.

A beépített 16 GB-os tárhely mellé a Google a Pixel (telefon) tulajoknak korlátlan tárterületet biztosít. Egy akkutöltéssel legfeljebb három órányi üzemidő érhető el, ami szintén korlátozza a Clips önállóságát. Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mikortól lehet majd megvásárolni a Clips-et, ami 250 dollárba fog fájni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...