A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 bemutatója

Működés, funkciók, szolgáltatások II.

A Panasonic TZ90 és TZ100 fókuszrendszere pont olyan, mint a „nagyoké”, azaz a két kis Travel Zoom fotómasina is a „fénysebességű” Depth from Defocus, azaz DfD technológiát használja élességállításkor. A rendszer lényege röviden, hogy az élességállító algoritmus két eltérő élességű képből azonnal kiszámítja a téma távolságát. Ehhez, persze, be kellett táplálnia a gyártónak a rendszerbe az optika paramétereit, amiből aztán az elektronika kimatekozza a lényeget.

A klasszikus fókuszmódokkal találkozhatunk mindkét fényképezőgépnél, tehát van arcfelismerés, követő AF, összes mezős, csoportos, egy mezős és hajszálpontos mód egyaránt. Az automatikus élességállítás mellett rendelkezésünkre áll a kézi fókuszálás is, amihez fókuszsegédeket is bekapcsolhatunk. A fókuszsegéd a kép közepét kinagyítja, illetve élkiemeléssel mutatja az éles képterületet. Az élkiemelés intenzitása és színe is beállítható:

Természetesen van egyszeri AF (AFS), rugalmas AF (AFF – ez egyébként olyan témánál ajánlott, ahol bármikor előfordulhat annak elmozdulása), illetve folyamatos AF (AFC).

A Panasonic fényképezőgépek autofókusz rendszere valóban nagyon gyorsan működik, és megfelelő fényviszonyok mellett szinte azonnal és pontosan rááll a témára. Gyenge fényben azonban megesik, hogy a rendszer melléfókuszál, vagy előre-hátra pulzál (tipikus jellemzője a kontrasztérzékeléses rendszereknek), majd piros AF mezővel leáll. Használat közben meg voltam elégedve a rendszer működésével, szinte alig éreztem különbséget a m4/3-os gépeimhez képest.

Jut eszembe: szemhez emelt fényképezőgéppel is könnyedén áthelyezhetjük az AF mezőt, ha ujjunkkal komponálás közben megérintjük a kijelzőt, és kvázi „eltoljuk” rajta az AF négyzetet.

Nem csak kezdőknek érdemes használni a kompozíciós segédrácsokat! A TZ gépek többfélét felkínálnak, de például a harmadolásossal nem lehet nagyon mellényúlni.

Van beépített WiFi modul, aminek közreműködésével fájlokat másolhatunk okoseszköz és a fényképezőgép között, vagy akár távolról vezérelhetjük is a fotómasinát. A WiFi arra is használható, hogy okostelefonnal összekötve a helymeghatározó koordinátákat átadjuk a fényképezőgépnek, így azok belekerülnek az EXIF adattáblákba.

Egy nagyon hasznos szolgáltatás, hogy van beépített RAW átalakítás is! Ráadásul nem csak egy teljesen alapszintű, hanem egy olyan, ahol a fontosabb paramétereket igény szerint beállíthatjuk. Bár a gépbe épített funkció nem veheti fel a versenyt például az Adobe Camera RAW-val, de legalább van, és vész esetén nagyon jól használható. Piros pont a fejlesztőknek beírva.

Végül álljon itt egy kis táblázat, ami a TZ90 és a TZ100 legfontosabb paramétereit tartalmazza.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...