A Panasonic DC-GX800 bemutatója

Képminőség

A Panasonic DC-GX800 készülék esetében sem kapcsolható ki teljesen a zajszűrés (ez az összes Panasonic fényképezőgépnél így van), az csupán „-5” értékre csökkenthető az adott fotóstíluson belül. A készülék képminőségének tesztelésekor minden esetben a „Standard” profilt választottam (ez csak a JPEG állományokra van hatással), a fotózás során RAW+JPEG fájlformátumokat egyaránt alkalmaztam (ahol a legnagyobb, legjobb minőségű JPEG-et választottam). A RAW fájlok hívásakor az Adobe Camera RAW beépülő modul 9.12.1.790 változatát használtam a gyári alapértékekkel.

Első lépésben a szokásos zajos teszteket végeztem, ahol arra voltam kíváncsi, van-e, és ha igen, milyen mértékben van jelen színzaj, és milyen hatással van az érzékenység emelése a finom képrészletekre. Balra a fényképezőgép saját JPEG motorja által létrehozott JPEG fájlok, míg jobbra a RAW konverzió során épített fájlok láthatóak:

A gép saját JPEG fájljai ISO 1600 és ISO 3200 közötti értékeken is még szinte tökéletesnek mondhatók, de még az ISO 6400-as érték is elfogadható képminőséget eredményez. Tulajdonképpen az ISO 12 800 és az ISO 25 600 is használható marad, viszont a színek elkezdnek valamelyest összefolyni. Mindenképp érdemes RAW fájlokból építkezni, ha a készülék teljes potenciálját ki szeretnénk használni: itt még az ISO 6400-as képek is igen jók lettek!

Második körben a GX800 dinamikatartományának használhatóságára voltam kíváncsi. Íme, pár gépi JPEG, és a RAW-ból átalakított változataik (ezek a képek teljes felbontásban, RAW állományokkal együtt fent vannak a szerveren):

Azt vettem észre, hogy a körülbelül 3-3,5 FÉ-vel aláexponált részeket is még nagyon szépen vissza lehet hozni úgy, hogy a zajosodás sem lesz vészes mértékű. Ezzel szemben a majdnem kiégett képrészletekkel már nem lehet túl sokat kezdeni. Az árnyékok +100 értékkel való kiemelése, és a csúcsfények -100 értékkel való csökkentése a RAW hívás során szinte HDR szintű képet eredményez. Zömében ugyanez a helyzet a többi m4/3-os Panasonic fényképezőgépnél is, tehát a GX800 szépen beilleszkedik a sorba. A képmintákat ide kattintva nézhetitek meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...